1 entry daha
  • birbirinden farklı iki temel anlama sahip bir sözcüktür. sözcüklerin farklı bağlamlar içinde birçok anlama gelmeleri meselesinden bahsetmiyorum. kolayca tanımlanabilecek, birbirine karıştırılmayacak iki ayrı anlamdan bahsediyorum. bunu vurgulamamın nedeni, eşşek kadar olmuş olmama rağmen kafamda bu ayrımı yeni yapabilmiş olmam.

    a. karamsarlık başlığında ağırlıkla bahsedilmiş olan karakter özelliğine ya da ruh hâline sahip insanlara karamsar diyoruz. yani, içinde bulunduğu şartları belli bir tutarlılık içinde olumsuz taraflarına ağırlık vererek değerlendiren, ihtimâl hesapları aksini söylese bile işlerin ters gideceğine inanan insanlar karamsar olarak niteleniyor. murphy yasaları türü mizahın sırtını yasladığı ruh hâli, bu anlamda karamsar bünyelerde bulunuyor. cümle içinde kullanalım, öğrenelim:

    - abi bizim panzerler dur durak bilmiyor, şuna bak paris şimdiden düştü. bütün avrupaya hâkim olmamız yakındır. dediydim sana bizim führer ne yaptığını biliyor diye.
    - aman pek akıllı sizin führer! birleşik devletler'in de ingiltere ve fransa'nın yanında savaşa gireceğinden bahsediliyor. kuzey afrika'da muhteşem müttefik italya iki eliyle bir tankını doğrultamıyor. birkaç seneye kalmaz gagamıza sıçar bu müttefikler, ortada bir almanya bile kalmaz, dediydi dersin.
    - olm ne karamsar adamsın sen ya! rus ajanı filan mısın yoksa?

    evet, değerli tiyatro sanatçılarımızın canlandırdığı bu skeçten de anlaşılabileceği gibi, karamsar sözcüğü, bu ilk anlamıyla açıkça bir sıfat. bir insana atfedilebilecek bir sıfat.

    b. diğer yandan, belirli bir konuda işlerin iyi gitmediğine inanan insanlar da, karakterlerinden ya da ruh hâllerinden bağımsız olarak, "ben bu konuda karamsarım" diyorlar. burada kastettikleri ise birinci anlamın tamamen dışında bir şey, zira: birinci anlamıyla karamsarlık, gerçeğin bir tür hatalı yorumlanmasına dayanıyor, hatadan kasıt ise, sağduyu ya da ihtimal hesapları gibi nesnel kabul edilen ölçme-biçme araçlarına aykırılık olmuş oluyor. ikinci anlamda ise böyle bir hatadan azade olarak, bir konuda, ama sadece mevzubahis konuda, işlerin ters gideceğine dair bir inancı ifade ediyor. öğrenelim, sevişelim:

    - evet füreya hanım, enflasyon düşüyor, ekonomi büyüyor, ne dersiniz, türkiye sizce doğru yolda mı?
    - doğrusunu isterseniz ben bu konuda biraz karamsarım. neden derseniz, ekonominin büyümesi işssizlik oranlarına yansımıyor, diğer yandan cari açık bugün türkiye'de her an bir kriz olabileceğinin sinyallerini veriyor.

    görüldüğü gibi burada uzmanımız kendi karakterine ya da ruh hâline herhangi bir atıfta bulunmadan kullanıyor karamsar sözcüğünü. basitçe, bu konuda işlerin ters gideceğine inanıyorum anlamında kullanıyor.

    entryi bitirecek afili bir laf bulunca onu da gelip buraya yazıcam.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap