9 entry daha
  • hücum açısı yada ingilizce telaffuzuyla angel of attack(aoa).
    akışkanın kanat üzerindeki etkisi
    videoda da görüldüğü gibi hava akımları kanada farklı açılarda ulaşır. bu nedenle uçak, burnunun baktığı noktaya değil hava akımlarının uçağı götürdüğü noktaya gider. hücum açısı akışkan yani hava akımları ile uçak kanadının veter hattı arasındaki açıya denir ve yunancadaki alfa harfi ile gösterilir. uçağın ufuk ile burnunun baktığı açıya ise eğim açısı denir ve yine yunancadaki teta harfi ile gösterilir.
    hücum açısı ile eğim açısı arasındaki fark
    peki, veter hattı(chord line) nedir?
    veter hattı, kanadın hücum kenarı ile firar kenarı arasındaki doğru parçasıdır.
    şimdi ise daha iyi anlaşılması için hücum açısını pilotun gözünden görelim.
    bir savaş jetinin hud(head up display) görüntüsünü ele alalım. hud görüntüsünde gun cross olarak gösterilen şekil uçağın burnunun baktığı yönü gösterir. flight path marker ile gösterilen şekil uçağın gittiği noktayı gösterir. bu ikisinin arasındaki açı hücum açısıdır.
    uçaklarda her şeyin olduğu gibi hücum açısı göstergesi bulunur. burada eğer yukarıdaki ok yanıyorsa düşük, ortadaki halka yanıyorsa ideal, en alttaki ok yanıyorsa yüksek hücum açısıyla seyir ettiğinizi gösterir.
    göstergedeki durumlar
    hücum açısı uçağın hızıyla orantılıdır. uçak ne kadar hızlı giderse hücum açısı da o kadar dar bir açıda olacak; ne kadar düşük bir hızda giderse hücum açısı daha yüksek derecedeki açıda olacaktır.
    uçak kanadının farklı hızlarda oluşturduğu hücum açıları
    açı ne kadar yüksek derecede olursa uçağın stall olma ihtimali de o kadar fazla olacaktır. stall durumu genellikle ticari uçaklarda sorundur. büyük bir kütleyi 15 derecelik bir açıyla burnunu kaldırdığınız anda uçak stall olacak ve düşme riskiyle karşı karşıya kalınacaktır. savaş jetlerinde de bir sorun teşkil edebilir ancak savaş uçakları görevleri gereği zaten bunun için tasarlanmışlardır ve stall durumundan kolayca kurtulabilirler. rus savaş uçaklarının en önemli özelliklerinden biri stall halindeyken dik bir şekilde havada asılı kalmasıdır, bu harekete kobra manevrası denir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap