• inka imparatorlğunun sonunu getiren hadisedir. savaş demek ne derece doğru olur bilemiyorum. olayın detayları şöyledir.

    o dönemde inkalar arasında iç savaş vardı ve atahualpa iç savaştan galip çıkmış muzaffer bir komutandı. 80.000 kişilik bir kuvveti vardı. ispanyollar bu dev ordu karşısında savaş günlüklerine dahi geçen kendi tabirleri ile altlarına ettiler.

    pizzaro inkaları alt etmenin tek yolunun imparatoru ele geçirmek olduğuna karar verdi. aynı metodu daha önce meksika da aztek imparatorluğunu ortadan kaldırırken uygulamış ve başarılı olmuştu.

    atahualpa yı şehre davet etti. atahualpa 6.000 kişilik bir heyetle ve silahsız olarak şehre geldi. kendine o kadar güveniyordu ki bir kaç yüz kişilik ispanyolların bir delilik yapabileceğine ihtimal vermedi. pizzaro şehrin etrafında bulunan duvarların ardına atlılarını gizledi.

    imparator şehir meydanına girince papaz valvarde imparatora haç ı gösterdi ve bir incil verdi. imparator ömrü hayatında kitap görmediği için ne yapacağını şaşırdı. evirdi çevirdi bir şeye benzetemedi. papaz yaklaşarak kitabı açtı. imparator sinirden kıpkırmızı kesilerek kitabı aldı ve yere attı. bunun üstüne papaz ' bu yaban kutsal kitaba hakaret etti ' diye haykırarak imparatorun üstüne atladı. bu işaretle süvariler saklandıkları yerden fırlayarak şehrin içine girdiler.

    o güne kadar at görmemiş inkalar paralize oldular. lama dan başka büyük hayvan görmemişlerdi. lamalarda atların yanında midilli gibi kalıyordu. ispanyollar şehir meydanında sıkışmış 6.000 kişiyi akşama kadar kılıçtan geçirdiler. öyle ki savaş kayıtlarına göre katliamda ölenlerin sayısının artmasını sadece güneşin batışı durdurdu.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap