• 'manastır dokümanları'na göre newton, sion'un charles radclyffe'den evvelki büyük üstadı'ydı. bu ismin bizim için newton veya boyle veya hem de andrea'nın isminden dahi daha az çağrışımı vardı. aslında, ilk başta charles radclyffe'nin kim olduğundan bile emin değildik. ancak onu araştırmaya başladıktan sonra, yeraltında olsa bile 18. asrın kültürel tarihinde ehemmiyet arz eden hatırı sayılır bir şahsiyet olarak karşımıza çıktı.

    radclyffeler 16. asırdan beri tesirli bir northhumbrian ailesi olagelmişlerdi. 1688'de, tahttan indirilmeden kısa müddet önce, 2. james onları derwentwater kontları olarak atadı. charles radclyffe'in kendisi 1693'te doğmuştu. annesi 2. charles'ın, metresi moll davies'ten olma gayri yasal çocuğuydu. radclyffe böylelikle, anne tarafından, krallık soyundan geliyor, sondan bir evvelki stuart hükümdarının torunu oluyordu. bonnie, prens charlie'nin ve 2. charles'ın başka bir gayri yasal torunu olan lichfield kontu george lee'nin kuzeniydi. bu sebeple, radclyffe'in hayatının çoğunu stuart davasına adamış olması şaşırtıcı değildir.

    1715'te bu dava, taht üzerinde hak iddia eden, azledildikten sonra sürgüne gittikçe bar-le-duc'te lorraine dükü'nün özel savunması altında yaşayan 'daha önceki hükümdar' 3.james'in üzerine kaldı. radclyffe ile ağabeyi james o sene gerçekleşen iskoç başkaldırınına katıldı. her ikisi de ele geçirilerek mapusa atıldı ve james idam edildi. aynı zamanda, lichfield kontu'ndan yardım aldığı anlaşılan charles, newgate hapishanesinden atılganca ve eşi görülmemiş biçimde kaçarak fransa'daki jakoben saflarında sığınma talihi buldu. sonraki yıllarda 'taht üzerinde hak iddia eden genç' bonnie prensi charlie'nin kişisel sekreteri oldu.

    charles 1745'te iskoçya'ya geri döndü ve stuartlara britanya tahtını geri kazandırmak emeliyle hayalci bir gayrete girişti. aynı yıl ona katılmak için yola çıkan radclyffe, dogger bank açıklarında bir fransız gemisinde yakalandı. bir yıl sonra, 1746'da, 'taht üzerinde hak iddia eden genç' culloden moor savaşı'nda feci şekilde yenildi. bundan birkaç ay sonra da charles radclyffe cellatın baltasıyla londra kulesi'nde öldürüldü.

    fransa'da kaldıkları sırada stuartlar farmasonluğun dağılmasıyla derinlemesine ilgilendiler. aslında genel olarak 'iskoç ayini' denilen özel bir tür farmasonluğun kaynağı olarak kabul edilirler. 'iskoç ayini' farmasonluk o zamanlar diğer mason düzenlerinin sunduğundan daha yüksek kademelere sahip bulunmaktaydı. iskoçya'da savunup kuşaktan kuşağa devredildiği söylenen daha büyük ve daha derin gizemlere girme talihi vaat etmekteydi. farrnasonlukla simya, kabalizm ve herıııetik düşünce gibi 'biraderlik' olarak görülen diğer değişik faaliyetler arasında daha direk irtibatlar oluşturmaktaydı. sadece daha önceki çağlara değil bu arada tanınmış bir 'ustalık' soyağacına da dayanmaktaydı

    bundan sonrası biraz mola verelim.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap