3 entry daha
  • bir şirketin müşterilerine nasıl bir değer sunduğunu, bu değerle nasıl para kazandığını, değeri sunmak için hangi aktiviteler ve ortaklıklarla çalıştığını, ve bu faaliyetlerle oluşan maliyet yapısını yansıtan kavramsal araç.

    özgün bir iş modelini tutturmak zordur ve çok sayıda deneme gerektirir. ama tutturursanız ve faaliyetlerinizi oturtup etkin çalışabilirseniz çok karlı bir şirket olursunuz.

    iş modeli inovasyonunun temelinde çoğu zaman teknolojik gelişmeler olmakla birlikte; sosyal, hukuki, ekonomik değişiklikler de önceden tutmayacak iş modellerini geçerli hale getirebilir. netflix ve amazon teknolojinin önünü açtığı iş modeli inovasyonlarıyken, southwest airlines ikinci gruba girer. yani iş modeli inovasyonu için illa ki teknolojiye ihtiyacınız yoktur.

    en zoru da büyük ve oturmuş şirketlerin iş modeli inovasyonlarına rekabetçi yanıt verebilmesidir. thy'nin anadolu jet girişimi southwest'in tr versiyonu olan pegasus'a rekabetçi yanıtı olarak örnek gösterilebilir.

    ancak oturmuş şirketlerin sektörlerinde gerçekleşen bir iş modeli inovasyonuna nasıl tepki verecekleri, bu model etrafındaki belirsizlikler ve modelin oturmuş şirketi hangi yönden tehdit ettiği gibi faktörlere bağlı olarak değişir.

    omnichannel retail gibi yeni modeli tamamen kendi işinize mi entegre edeceksiniz, yoksa finansbank'ın enpara.com'u ya da thy'nin anadolu jet'i gibi ayrı bir markayla yola çıkıp operasyonel sinerjilerden mi faydalanacaksınız, hep yeni modelin implikasyonlarına bağlıdır.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap