7 entry daha
  • komedi türünün ustalarından, neredeyse her filmi şimdiki komedilerden fersah fersah iyi olup diyalogları ve olayları sonuna dek eğlendiren ernst lubitsch'in eğlenceli filmlerinden ninotchka. senaryoyu komedinin diğer ustası, lubitsch'i ustası olarak gören billy wilder ve wilder'le birlikte pek çok klasiğe imzasını atmış senarist charlest brackett yazmışlar. dönemin ünlü aktrisi greta garbo'yla aktör melvyn douglas'ın başrollerini üstlendiği film robottan farksız, duygusuz olan, gülmeyen, eğlenmeyen, sadece ve sadece rusya'yı ve görevini düşünen ninotchka'yı merkeze koyup kapitalizm-komünizm, fransa-rusya farklarını komik bir üslupla işliyor. ilk bir saati şahane. tam bir kapitalist olan kont'un ninotchka'ya âşık olmasından sonra onu tavlama çabaları, ama ninotchka'nın görevi dışında hiçbir şeyi önemsememesi, sovyet rusya'ya dair hiciv... her şey şahane. diyaloglar tam da lubitsch ve wilder'dan beklenecek düzeyde. kaliteli, komik.

    lakin son 50 dakikaya girilince film kan kaybetmeye başlıyor. 1939'da çekildiği için filmde olacakları, finali tahmin etmek zor değil. lakin ninotchka'nın dönüşümü hem hızlı oluyor, hem de inandırıcı kılınmıyor. mahkeme duvarı suratlı ninotchka'nın birden normal bir insana dönüşüp eğlenmeye başlaması inandırıcılığı yıkıyor. gerçekten de birden oluyor. keza kont'a âşkı da öyle. sonrası da pek iyi ilerlemiyor. ninotchka normal bir âşığa dönüştükçe filmin mizahı azalıyor, klişeleşiyor, etkilemez oluyor. keza filmin yan öyküsü olan mücevher meselesi de başta eğlenceli işlenirken son 50 dk'de sıkıcı bir şekilde işlenmeye başlıyor. velhasıl komünizm ve kapitalizm üzerine güzel espriler mevcut, lakin bir süre sonra iyice azıtıp anti-komünist bir filme evriliyor. dengeyi sağlayamamışlar. gerçi zaten daha başta sovyet kadınını robotlaştırarak anti-komünizm propagandasını başlatıyorlar ama itiraf etmeliyim ki filmi eğlenceli kılan da kadının robotsu halleri.

    özetle eğlenceli espriler, enfes bi 50 dk, eğlenceli karakterler mevcut. lakin 1. saatten sonra sıkıcılaşıyor, lubitsch'in ortalama filmlerinden oluyor. gene de şans verilebilir. anti-komünizm propagandası da gözü kör etmiyor en azından. 2017 filmi the death of stalin'de kör etmişti.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap