• bilge kağan yazıtının yüksekliği 3.80 metredir. doğu yüzünde 41 satır, güney ve kuzey yüzlerinde 15`er satır yer almaktadır. böylece türkçe yazılmış olan toplam satır sayısı 71`i bulmaktadır. batı yüzünde ise çince bir yazı yer almaktadır. kuzey yüzünün ilk 8 satırı kül tigin yazıtının güney yüzünde yer alan ilk 11 satır ile aynıdır. ayrıca doğu yüzündeki ilk 24 satır ile kül tigin yazıtının doğu yüzünde yer alan ilk 30 satır aynıdır.

    bu yazıt, kül tigin yazıtına oranla daha çok tahribat görmüştür. bu nedenle metinler kesik ya da okunamaz durumdadır. bu yazıtta konuşan bilge kağan`dır. yazıt, 734 yılında ölen bilge kağan anısına, 735 yılında oğlu tenri kağan tarafından dikilmiştir. yazıt, bilge kağan`ın yeğeni yollug tigin tarafından yazılmıştır.

    göktürk yazıtlarını oluşturan bilge kağan yazıtı 735 yılında dikilmiştir. diğer iki yazıt ise tonyukuk yazıtı(716) ve kül (köl) tigin (732) yazıtıdır. orjinal metinden günümüz türkçesine çevrilen aşağıdaki metindeki cümlelerde, cümle yapısı büyük ölçüde korunmuştur. metinde ... ile çevrilen yerler taşlardaki tahribat nedeniyle okunamayan kısımları belirtmektedir.

    alıntı : https://www.turkcebilgi.com/bilge_kağan_yazıtı
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap