2 entry daha
  • başlıkta daha önce aksi yazılmış olmasına rağmen üç filmde de başrolde gördüğümüz hülya koçyiğit aslında bu üçlemenin birbirine en benzeyen oyununu çıkartan karakteridir.

    tanım: kamuran usluer'in bir antitez olarak hülya koçyiğit oyunculuğunu kıymetli kıldığı üçlemedir.

    --- spoiler ---

    ilk iki filmdeki kamuran usluer performansı filmdeki "kurban" sıfatının aslında ne kadar yükselebileceğinin de öncülü oluyor. gelin yani ilk filmde küçük gelinin kaynanası rolünde leyla rona kült bir kötü kadın olamıyor. meryem'in oğluna o da ağlıyor. çocuğun ölümüne ilk elden sebep olan kayınpeder bile çocuk hayatını kaybettiğinde kısa da olsa pişmanlık yaşıyor. bütün bunlar olurken hep aynı seviyede kötü kalmaya devam eden kayınbirader ise hep bir amacı olan ve bu amaç için tökezlemeden, ikirciğe düşmeden ilerleyen bir kötü.

    gelin'de eşinin ailesi tarafından kurban edilen bir meryem izlemişken burada bizzat kendi kardeşi tarafından kurban edilen ve kendi kurban oluşunda sessiz kalmasının bedelini sevdiklerinin kurban edilmesini izleyerek ödeyen bir zeliha izliyoruz. ahmet mekin'in iyi adam rolü de silik olmasına rağmen bir o kadar yakışıyor bu filme. bu filmde aile yerine bireylerin kendilerinin yüceltilmesinin kurban edilmekten tek kurtuluş olduğunu izliyoruz.

    son film olarak diyet; benim için en vurucu son fakat ilk iki filmdeki kamuran usluer etkisinden sonra en tekdüze giden film. bu filmin bir işçi filmi olarak aklımda kalmasını sağlayan cümle aslında şu anda da belki muhafazakar işçilerin güçlenmesini sağlayacak birlik olma idealine ikna edebilecek bir cümle. hacer babasını kaybettikten sonra güvendiği tek insanın iyiliği için sendikalı olmaya karar verişini şöyle aktarıyor,

    "hadis'i şerif der ki; iki birden ve üç ikiden ve dört üçten daha iyidir. birlik olun."

    --- spoiler ---

    bu üçleme gerçekten türkiye toprakları üzerinde göç edilen şehirlerde ortaya çıkan entegrasyon problemini bir de göç eden tarafından inceleyen sosyolojik olarak da çok değerli bir noktaya dokunan bir eser.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap