9 entry daha
  • kitaptan alıntıdır.

    "merdivendeki konumumuz bizim için çok önemlidir çünkü benlik imgemiz (kendimizi nasıl algıladığımız) başkalarının bizi nasıl algıladığıyla birebir alakalıdır. nadir istisnalar dışında (sokrates ve isa gibi) hepimiz kendimize tahammül edebilmek için dünyanın bize saygı duyduğuna dair birtakım işaretler arar, onlara bel bağlarız".

    ''kişinin insanlardan uzak durmaya karar vermiş olması, illa ki yanında hiç arkadaş istemediği anlamına gelmemelidir. insanlardan uzak durma kararı, kişinin elinde olanlarla tatmin olamadığını ima eder aslında. kinikler, tuhaf denebilecek ölçüde yüksek standartları olan insanlardır. chamfort'un sözleriyle ifade edecek olursak: "yalnız yaşayan bir adamın toplumdan nefret ettiği söylenir çoğu kez. oysa haydutların gezdiği bir ormanda yürümeyi sevmeyen bir adamın yürümekten hiç mi hiç hoşlanmadığını söylemek gibi bir şeydir bu."

    çokça etkisinde kalınırsa yavaşça sosyal hayattan kopma ve hayatın anlamsızlığına dair bilinç oluşturabilir ama alain de bottom diğer kitaplarında olduğu gibi olayları sade, esprili bir bakış açısı ile ele alıp, herkesin ulaşmak istediği mutluluk nirvanasına elindekilerle ulaşmayı felsefe edinip, salık vermekte.
    statü endişemizi başkalarının değer yargılarına bakmadan iç değerlerimiz ile çözebiliriz. bu da sağlam bir karakter ve güçlü bir irade gerektiriyor sanırım.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap