1 entry daha
  • popüler bir bilim dergisinde haftalık bir köşesi vardı sanırım, hatta orda geçen bir soruyla matematik camiasını birbirine düşürmüştü, soru şöyleydi:
    bir televizyon yarışmasındasınız, sunucu 3 kapıdan birini seçmenizi istiyor, bunların birinin arkasında otomobil var, diğer ikisinde ise bir şey yok. seçiyorsunuz ve sunucu size kıyak geçiyor, seçmediğiniz iki kapıdan arkasında araba olmayanını açıyor (ikisinde de yoksa herhangi birini açıyor) ve size isterseniz seçeneğinizi değiştirebileceğinizi söylüyor. arabayı kazanmak için ne yapmak daha mantıklı olacaktır?
    vos savant kesinlikle seçiğimiz kapıyı değiştirmemiz gerektiğini söyledi ve tanınmış profesörler de dahil olmak üzere "olmaz öyle şey, saçmalamayın, inin ordan aşağı" minvalli yüzlerce mektup attılar kadıncağıza. halbuki doğruyu söylüyordu, kapıyı değiştirdiğimiz taktirde şansımız %66'ya çıkıyordu. (niye olduğunu anlamak isteyene ipucu, 100 kapılı bir senaryo düşünün, ve sunucunun siz seçim yaptıktan sonra boş kapılardan 98'ini açtığını.. siz de değiştirmez miydiniz?)

    (hikayeyi kendi başımdan geçmiş gibi anlattım ama ali nesin'in bir kitabından hatırladığım kadarını yazdım, magazinel faktörler hayal gücümün ürünü olabilir, profesörler filan..)
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap