7 entry daha
  • youtube originals serisinin 11 temmuz 2018 tarihinde yayınladığı belgesel.

    tek başına biden fazla g-funk/west coast ganstra rap klasiğinde sample olarak kullanılmış parliament'in flash light şarkısı ile mükemmel bir açılış yapıyor belgesel. hemen ardından the dove shack'in summertime in the lbc'si eşliğinde long beach caddelerinde dolaşmaya başlıyoruz. 21'st, lewis, mlk, barbekü yapan, ot saran zenciler ve sıra sıra dizilmiş devasa uzunlukta şehrin imzası palmiye ağaçları. bir g-funk belgeseli bundan daha güzel başlayamazdı heralde.

    hikaye çocukluk arkadaşları warren-g ve snoop dogg'un lisede nate dogg ile tanışmaları ve 213'yi kurmalarıyla başlıyor. warren'ın çetelerden, sokaklardan, hapishaneden uzak durmak için müziği tek çare görmesi, arkadaşlarını da bu yönde yönlendirmek için uğraşması ve en sonunda üvey abisi dr. dre ile snoop'u biraraya getirmesiyle gerçekleşen hayaller.

    belgesel, the chronic'in yapım süreci, snoop'un amerika ve hip-hop sınırlarını aşan ünü, warren'ın herkesi kurtarıp yalnız bırakılması ve tek başına vermek zorunda kaldığı mücadele ile devam ediyor. hip-hop'ın g-funk ile daha geniş kitlelere ulaşması, popüler kültürün her alanına sirayet etmesi ile sonuçlanacak bir devrimin hikayesini dinliyoruz. bugün sadece rap müziğin değil müzik dünyasının ve popüler kültürün geldiği noktayı kavramak için öğrenmeniz gereken bir hikaye bu.

    east coast - west coast rekabetinin death row ve suge knight kaynaklı magazinel tarafını yüzeysel geçip müzikal, kültürel farklılıklarını anlatması, bunu anlatırken de hip-hop'ın duayenlerine mikrofon uzatarak özgün tespitleri cımbızlayabilmesi belgeseli çok özel bir yere taşıdı benim için.

    g-funk ile ilgili böyle premium bir belgeselde bu müziğin adını koyan above the law'ın bir cümle ile geçiştirilmesi, dj quik'in adının bile geçmemesi olumsuz noktaları. bununla birlikte nate dogg'a biraz daha fazla yer verilmesi gerekirdi diye düşünüyorum. çünkü the d.o.c'nin de dediği gibi "g-funk is three dudes. singer, rapper, producer." ve kralın dediği gibi "nobody does it better".

    r.i.p the big nate dogg

    this is dedicated to you
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap