2 entry daha
  • senedinin 2 ve 3. maddesine göre, gayesi diyanet işleri başkanlığı'nın verdiği hizmetleri desteklemek olan ve 1975'te kurulan bir vakıf...

    bu arada senette, toplum için faydalı diğer sosyal hizmetleri yerine getirmenin de hedeflendiği, ancak öncelikle din hizmetlerine ağırlık verileceği belirtilmektedir. başkanlık, bütçe imkânlarıyla yerine getiremediği birçok hizmeti, vakfın maddî desteğiyle yürüttüğü gibi, cami, kur'an kursu, eğitim merkezi, müftülük hizmet binası, lojman vb. ihtiyaçlarını da büyük ölçüde vakıf eliyle karşılamaktadır.

    araştırma merkezleri kurmak, islâmî ilimler ve islâm sanatları konusunda neşriyat yapmak, türkiye dışındaki türkler'in dinî ve kültürel hayatlarıyla ilgilenmek, yoksullara, düşkünlere, hastalara yardım etmek, öğrenim bursları vermek, öğrenci yurtları açmak gibi faaliyetler senette ön görülen diğer hizmetlerdir.

    vakıf, senedinin 2. maddesine uygun olarak şartlı bağışları da kabul etmekte ve bağışlanan malı hayırseverin arzusuna uygun şekilde kullanmaktadır.

    1979 yılında hükümet tarafından çıkarılan bir kararnameyle, hac ve umre seferlerini düzenleme görevi de başkanlıkla ortaklaşa vakfa verilmişti.

    (kaynak : türkiye diyenet vakfı islâm ansiklopedisi, c. ix, s. 460-464)

    vakfın türkiye'deki bütün camilerde para toplama hakkına sahip olduğu doğrudur. ancak vakfın kuruluşundan önce "camimize yardım edelim" adı altında toplanan makbuzsuz paralarla, dernek adına toplanan paraların nereye ne şekilde harcandığının denetlenmesi mümkün olmuyordu.

    ancak vakfın kurulmasıyla -makbuz karşılığı- toplanan her kuruşun nereye gittiği gözetim ve denetim altına alınmıştır. ayrıca dini bir özellik taşıyan hac ve umre seferleri, bu işle ticari bağlantısı dışında hiç ilgisi ve bilgisi olmayan kişilerden alınmış, yine paranın dolaşımı resmi prosedür altına alınarak, vatandaşlara hem rahat, hem ucuz, hem dini kurallara uygun hizmet getirilmiştir.

    turizm firmalarının karşı çıkmalarıyla hac ve umre, diyanet'in tekelinden çıkarılmış olmakla beraber, açılan bu çığırın devamı ve etkisiyle, özel firmalar da bu işi aslına uygun şekilde yapmaya ve vatandaşa gereken hizmeti vermeye başlamışlardır.

    vakfın isam adında bir araştırma merkezi olduğu ve islam ansiklopedisi gibi dünya çapında dev bir eser yayınladığı da bilinmektedir.

    "sonsuz servet" hiçbir kişi ve kurum için söz konusu olamadığı gibi, türkiye diyanet vakfı için sözkonusu değildir. senetteki amaçlara uygun hizmetler yapıldıktan sonra artan para varsa hükümetimiz bu meblağı "bağış" olarak bizim adımıza zaten almaktadır..
63 entry daha
hesabın var mı? giriş yap