• onsekizinci sülaleden gelen dört firavunun adı.
    - 1. amenhotep

    yaklaşık olarak 1558 - 1530** yılları arasında firavunluk yapmıştır. 1. ahmes ve kraliçe ahmes nefertari nin oğlu olup ölümünden sonra teb in yeraltı mezarlarının azizi olarak tapınılmıştır.

    -2. amenhotep

    1450 - 1425** yılları arasında firavun olduğu düşünülmektedir. 3. tutmes in oğlu olan kendisi, zorlu tedbirlerle mısır imparatorluğunun bütünlüğünü korumayı başarmıştır. mitanni ile zor kullanarak ittifak kuran ve yaptığı zulümlerle övünen* tek manyak firavun budur. krallar vadisindeki mezarı 1898 bulunmuş olup onsekizinci sülalenin yeraltı kral mezarlarının klasik bir örneğidir, mezar çok zarif çizgili resim ve işlek metin yazılarıyla süslüdür.

    -3. amenhotep

    4. tuthmosis in oğlu olan gösteriş meraklısı biriydi. güneşe* tapma olayını yerleştirmeye başlayan kişidir. klasik mısır sanatı inceliğinin tavan yapmasını sağlamıştır, luksor tapınağı, amenofium u süsleyen memnon devleri ve ramos teb mezarı arkadaşın zamanında yapılan eserlerdir.

    -4. amenhotep**

    3. amenhotep in oğlu sapkın hükümdar. iktidarının ilk dört yılı boyunca bu isimle* anılmıştır, 4. amenhotep hem teb de hem de babasının teb in doğusunda kurduğu malgatta sehrinde oturmuştur. hükümdarlığının bu ilk döneminde amon rahiplerine din reformu için uzlaşmayı kabul ettirmek için çalışmıştır ancak siyasi ve dini direnmeler yüzünden reformun baltalanacağını anlayınca sarayını bakanlıklarını ve aton rahiplerini tell-el- amarna* ya taşımıştır.

    ** milattan önce
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap