6 entry daha
  • puşkin’in “boris godunov” adlı eserinde tarif ettiği üzere bir manastır keşişi olan dimitri, bir müddettir çar boris godunov’un rusya tahtını gasp etmek için öldürdüğü rurikler hanedanının son veliahdı dimitri olduğunu ilan ediyordu. polonyalıların bu fırsatı iyi değerlendirdi. polonya fetret içindeki rusya’ya karşı bu sahte dimitri’yi çar diye ileri sürdü. rusya işgal edildi ve dimitri moskova tahtına oturdu.
    rusya'nın polonya hâkimiyetine tahammül etmesi uzun sürmedi. moskova tüccar ve sanatkârlarının temsilcisi kozma minin ve soyluların temsilcisi boyar pojarski önderliğinde halk ayaklandı. kısa süren polonya hâkimiyeti sona ermişti. halk mikhail’i tahta adeta yalvararak getirdi. babası filaret romanov polonya’da sürgünde ve mahkumdu, polonyalılar onu bırakmak zorunda kaldı, hanedanın reisinin dönüşü muhteşemdi. oğlu tahtta kaldı. kendi ise ruhani tahtı tercih etti, moskova patriği seçildi.
    kocasını devirerek tahta geçen katerina rusya’yı modernleştirdi
    romanovların ilk çarı mikhail devleti
    patrik babasının direktifleriyle yönetti. tahta geçtiği anda boyar meclisleri ve şehir
    tüccarlarının temsilcilerinden oluşan zemstvo
    ile danışma içindeydi. adeta bir temsili demokrasi var idi.
    romanovlar rusya tarihine büyük petro gibi bir dehayı tarihe hediye ettiler.gerçi bu konuda görüşler petro 'nun modern rusya’yı oluşturur iken uyguladığı yöntemler onu putin dahil olmak üzere hayranlık uyandırsa da onu deli petro olarak isimlendirenlerin sayısı hiçte az değildir. onun kızı çariçe yelizaveta ile de bu sülale tükenmiş sayılır.
    21 şubat 1613’te başlayan romanov hanedanı hakimiyeti, 1917 şubatında sona erdi. rusya burjuva devrimini yaşıyordu. çar tahttan veliahtı ve kardeşi lehine feragat etti ki bunlar hiçbir zaman tahtın yüzünü göremeyeceklerdi.
    300 senelik romanov hâkimiyeti şubatta başlayıp şubatta bitti. yky yayınlarından çıkan romanovlar kitabı meraklısına tavsiye edilir. http://www.idefix.com/…-tarihi/urunno=0001756552001
39 entry daha
hesabın var mı? giriş yap