8 entry daha
  • şarabın içime hazırlanmasında kullanılan bir method ve genellikle karafaj ile karıştırılan terim.

    dekantasyon sözlük anlamıyla süzmek demektir. şarabı ''süzme'', yani şarabı şarap taşı parçacıklarından, tortudan ayırma işlemi, sadece şarabın dekantere aktarımı ile gerçekleştirilir, dekantasyon böyle başlatırılır gibi bir algı vardır. ancak ilk önce yatık duran şişeyi açmadan birkaç saat dik halde bekletmek tortunun şişe dibinde birikmesini büyük oranda sağlayacaktır. bu nedenle şarap tadımlarından önce şarapevleri yatık şişeleri 3-4 saat önceden dik halde muhafaza ederler, böyle degüstasyona hazırlarlar. sonra da şarabı, kendine uygun dekantere aktarırlar ki, tortu ve şarap taşı nedeniyle ekşi tatları barındaracak şarap, bütün maskelerinden arınsın ve kendi tadını havalandırma işleminin de yardımıyla bulabilsin. kısacası, dekantasyonun evdeki birinci ayağı -evdeki demeli, çünkü şarabın bir fıçıdan başka fıçıya geçirilmesi de dekantasyondur.- budur.

    ikinci ayakta, şarap şişeden dekantere yavaşça, şişe eğik tutularak aktarılır. bu sırada şişe boynunun altında (ya da şişe dibinde) şarabı ısıtmayacak mesafede bir mum yakılır ve tortu- taş gözaltına alınır, bunların şişeden dekantere geçişine izin verilmez. mum, kimine göre biraz da işin showudur, aynı işlemi herhangi bir lamba ile de pekala yapabilirsiniz.

    dekantasyon her şarap için gerekli bir işlem değildir, göze güzel geliyor diye yapılmaz ama ağır kırmızılar ve yıllandırılmış, fıçı görmüş beyazlar için de elzemdir. şarap ne kadar çok yıllandırıldıysa, dekantör o kadar küçültülmelidir ki şarap fazla havadan ''şok''a girmesin, oksidasyona uğramasın.

    genç şarapları dekante etmeye gerek yoktur. çünkü tortu tutmaya vakit bulamamışlardır şarap. dolayısıyla burada ''ayırma'' ve ''süzme'' işlemlerden bahsedilemez, işlem olsa olsa vakit kazanmak, şarabı daha hızlı havalandırmaktır. bunun adı da karafajdır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap