14 entry daha
  • ingilizce bir sözlükte tanımına bakarken "erkeksi gururu aşırı derecede sergileyen", agresif, aşırı erkeksi ve süper erkek tanımına uyan ifadelerini gördüğüm insan tipi. düz bir ifadeyle, "kesinlikle" dişi olmayan.

    alon gratch "erkekler dile gelse" kitabında annelerinden 10 yaşlarına doğru alınan erkek çocuklarının olduğu bir kabileden söz ediyordu, aksi takdirde erkek olmayı öğrenebilmeleri çok zordu çünkü.

    nilüfer göle, maçoluğun türkiye'ye uygun bir kavram olmadığına benzer şeyler söylüyordu bir kitapta. annesinin dizinin dibinden ayrılmayan, ayrıldığı nadir zamanlarda kahveden, çakal sürüsü gibi dolaşan mahalle arkadaşlarının peşinden ayrılmayan adamın, erkek olabilmesi imkansızdı. o yüzden maçoluk pek romantik anlamlar içermiyordu türkiye toplumu için.

    ortalama bir kadının hayallerini süsleyecebilecek maçonun önce erkek olması, sonra bazen bir tavuskuşu gibi kur yapmak için kendini abartılı renklere boyaması gerekiyordu, aşırı tavırlar sergilemesi böyle zamanlarda güzel görünebilirdi. bir kadının şiddetten sevgiyle söz edebilmesi için erkeğin hem kadını tanıması, hem de ondan uzakmış gibi birden yakınlaşıp koruyuculuk ayaklarına yatması gerekiyordu. bir başka deyişle, erkeğin kendini kadına çok bağımlı olmadan tanımlayabileceği bir alan yaratıyordu belki de maçoluk.

    ortalama bir türk erkeği ise genellikle annesinin göbek bağından henüz kopamamış bir halde çıktı karşımıza gerçek hayatta, filmlerde, arkadaş toplantılarında, yakınmalarda. dişi değildi, çünkü erkek olduğu sürekli hatırlatılıyordu erkeklere ait oyunlarda. ama erkek de değildi, çünkü annesini en görmezden geldiği anda hiç düşünmeden onun emrinden çıkmayışını fark etmedi.

    şimdilerde ise maço görme şansımız biraz daha çok galiba. annesi ona bir çocukmuş gibi değil de, bir erkek gibi davranan adamın maçoluk yapıp çirkin görünmeme şansı daha yüksek. gerçi, ne erkeğim ne dişi, sadece bir kişi olmaya çalışan yüksek ahlaklı ama bu durumun üreme zekası gerektiren zamanlarda bir işe yaramayacağını görmeyen adamları hangi sepete sepetliycez?
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap