7 entry daha
  • gundi kurtce koylu demektir. etimolojik olarak ise sogdça'daki kent ifadesinden türemiştir.

    https://www.nisanyansozluk.com/?k=kent

    kent kelimesi gund olarak kürtçeye yerleşmiş gibi görünmektedir, lakin burda garip olan bugün şehre tekabül eden kent kelimesinin nasıl olup da kürtçede köye tekabül ettiği mevzusudur.

    zaten farsça şehir kelimesinin anlamına bakıldığında da büyük kent gibi bir anlamının da mevcut olduğunu da görüyoruz. bu durumda şunu söylemek mümkündür; bugün köy dediğimiz yerleşim birimleri modern şehirlerin ortaya çıkmadığı dönemlerde şehir vazifesi görüyordu, zamanla modern şehirler ortaya çıktı ve eski şehirler köy olarak kaldılar bir de kürtçenin bu süre zarfında yeterli gelişimi gösteremediğini varsayarsak gund ifadesi şehre tekabül edememiş ve yeni ihtiyaçlar karşısında şehir yerine bir de bajar ifadesi eklenir olmuştur.

    yani bana kalırsa gundi esasında kentli demektir. ama pratikte köylü demektir, samimi, sevilen arkadaşlara denir sempatik ortamlar oluşturulur..

    16 yil sonra gelen edit: wuthering jane isimli yazarin uyarisiyla entrynin orijinalinde eklenen linklerin calismadigi anlasildindan ölü linkler kaldirilip yerine yeni sevan nisanyan sozluk linki eklendi.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap