9 entry daha
  • "egemenlik ve saltanat hiç kimse tarafından hiç kimseye bilim gereğidir diye, görüşmeyle, tartışmayla verilmez. egemenlik ve saltanat güçle ve zorla alınır. osmanoğulları, zorla türk ulusu'nun egemenlik ve saltanatına el koymuşlardı. bu tasallutlarını altı yüzyıldan beri devam ettirmişlerdir. şimdi de, türk ulusu bu saldırganların hadlerini ihtar ederek ve egemenlik ve saltanatını isyan ederek, kendi eline edimli olarak almış bulunuyor.

    bu bir olup-bittidir. söz konusu olan, ulusa saltanatını, egemenliğini bırakacak mıyız bırakmayacak mıyız sorunu değildir. sorun, zaten olup bitmiş bir gerçeği belirtmekten ibarettir. bu ne olursa olsun olacaktır. burada toplananlar, meclis ve herkes, sorunu doğal görürlerse, uygun olur. yoksa, gerçek yine gerektiği biçimde belirecektir. ama olasıdır ki kimi kafalar kesilecektir."

    mustafa kemal "kimi kafalar kesilecektir" derken, gözleri öfkeyle, yasaya şiddetle karşı çıkan ankara milletvekili hoca mustafa efendi'ye dikmişti.

    meclis, özellikle karma kurul şoke olmuştu. biraz önce islam uğruna bülbüller gibi şakıyan hocalar, dehşet ve suskunluk içindeydiler. hoca mustafa efendi, kurtuluş yolunu karma kurulun duygularını ivedi olarak belirtmekte buldu ;

    "bağışlayın efendim..biz sorunu başka bir görüş açısından düşünüyorduk. açıklamalarınızla aydınlandık."

    karma kurul hemen saltanatın kaldırılmasını kararlaştırdı. aynı gün oylamaya geçildi ve yasa oy birliğiyle kabul edildi. osmanlı devleti tarihe karışmış ve bir hanedan olarak bir daha dirilmemek üzere gözlerini yummuştu.

    tarihte yeryüzünde böyle bir ayar verme görülmemiştir.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap