4 entry daha
  • tanrının formülü kitabının yazarından, dan brown tarzı bir roman*. okumak için edebi görgüden ziyade fiziki bilgi lazım. portekizli yazar yine de yeterince açıklamaya ve açık olmaya çalışmış.

    --- spoiler ---

    -evren ancak gözlendiği andan itibaren bizim bildiğimiz haliyle mevcuttur ve bilince başvuran gözlem, gerçekliği kısmen yaratır.

    -evren bilinçlidir.

    -atomların hepsi aynı. şöyle ki benim vücudumdaki bir hidrojen atomu ile güneş veya uzak bir galaksideki herhangi bir hidrojen atomu tıpatıp aynı. farklılık, atomlar arasındaki ilişkileri düzenleyip yapılandıran bilgide yatıyor.

    -insan vücudu kozmik vücudun suretindedir.
    insan ruhu kozmik ruhun suretindedir.
    mikrokozmos makrokozmosun suretindedir.
    atom evrenin suretindedir. (upanişadlar)

    -geçmişin halihazırda en ufak ayrıntıya kadar var olduğunu düşünürsek yanılırız. geçmişin belirli bir varlığı yoktur; süperpozisyon halindedir ve sadece gelecek onu buna mecbur ettiği takdirde kendini tanımlar.

    -şayet atomlar, aralarındaki mesafeden bağımsız olarak birbirlerine bağlıysalar ve biz atomlardan oluşuyorsak, hepimiz birbirimize bağlıyız demektir.

    -gerçeklik, olduğunu düşündüğümüz veya olmasını istediğimiz şey değil, olan şeydir.

    -"bilim doğanın son sırrını asla çözemeyecektir ve bunun nedeni, sonuçta kendimizin de doğanın ve dolayısıyla, çözmeye çalıştığımız gizemin bir parçası olmamızdır." max planck

    --- spoiler ---
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap