4 entry daha
  • bunların karacıların giydiği kamuflaj tipi olanı yaklaşık 10 yıl önce değişmeye başladı. eski tip yeşile çalan haki üniformayı son giyenlerdenim muhtemelen. o yeşil ağırlıklı kamuflaj üniformanın yerine, açık renk "çöl" ortamına uygun kamuflaj tasarımı geldi.

    bu üniformaların varlık nedeni, harekat ortamında askerleri doğal örtü yardımıyla gizlemektir, fark edilmelerini önlemektir. haliyle çöl iklimine sahip bir bölgede yeşile çalan haki kamuflaj işe yaramaz. nerde işe yarar? ormanlık arazinin ve yeşilliğin ve kayalık arazinin olduğu yerde. yani mesela kuzey batıda (yunanistan), mesela kuzey doğuda (eski sovyet sınırı, bugünün gürcistan, azerbaycan hattı, karadeniz havzası), mesela doğuda (ermenistan, iran) işe yarar. demek ki bu üniforma tasarlanırken bitki örtüsü en azından maki, orman, yeşillik olan, bol yağış alan, ılıman bölgeler düşünülmüş ve tehdit analizi buna göre yapılmış.

    bu bakış doğruysa, üniforma değişikliğiyle düşünmemiz gereken soru şu: 2008'de ne oldu da renklerin çöl renklerine uygun hale getirilmesi gerekti? o zaman bu iş ilk çıktığında sormuştum neden diye. pkk'yla mücadeleye daha uygun diye demişlerdi. o iş 1980'lerden beri devam ediyordu, ne oldu da birden akla geldi? tabii insan aklına şimdi farklı şeyler geliyor. üniforma değişikliğinin nedeni, askeri farklı bir yerde çatışmaya sokmak için olamaz mı? bu daha akla yakın değil mi? hele hele 2009'da birden ortaya atılan, yersen tarım amaçlı suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi falan da düşünülünce, iş iyice can sıkıcı hale geliyor. o zamanki kuvvet komutanlarının falan patır patır istifa edip çekip gitmeleri falan da işin içine girince bulmaca tamamlanıyor sanki. bir şeylerin eşbaşkanlığı, kapalı kapılar ardındaki pazarlıklar, eski defterler falan, 2011'de birden patlayan arap baharı. off of.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap