6 entry daha
  • çekiştirme, yerme, kötüleme, dedikodu...

    kur'anda, insanlara kesinlikle yapmamaları öğütlenen bir eylem...

    din insanın insanla ve toplumla ilişkilerini düzenleyen sosyal bir kurumdur. nedense dindar olduğunu zannedenlerin çoğu, buna hiç önem vermezler ve dikkat etmezler. halbuki asıl ibadet = kulluk, bu kuralları benimseyip uymak ve uygulamaktır.

    giybet, insan ilişkilerini bozan, onları birbirine düşman eden ve insanların birbirine güvenini zedeleyen, samimiyetsiz bir davranıştır. her insanın birtakım eksiklikleri ve yanlışları olabilir. amaç, o insanın sahip olduğu bu yanlışları yapmamasını sağlamak, bunun için ona gerekli şekilde yardımcı olmaktır. bunları yaymak, çekiştirmek değil... bu konuda yaratıcımız şöyle buyuruyor :

    "ey inananlar, zandan, şüpheden çok kaçının. çünkü onun azı bile kötüdür ve günahtır. birbirinizin kusurunu araştırmayın. biriniz diğerini arkadan çekiştirmesin. içinizde ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanan var mı? bu sizi tiksindirdi. işte gıybet de böyle tiksindirici bir şeydir. öyleyse allah'ın yasak kıldığı şeylerden sakının. eğer şimdiye kadar böyle bir yanlış yaptıysanız, artık vazgeçip hemen tevbe edin. allah pişmanlığınızı ve samimi tevbenizi kabul eden ve çok esirgeyendir." (hucurat 49/12)
116 entry daha
hesabın var mı? giriş yap