5 entry daha
  • fransa'da bir subayın yahudi olduğu için sahte kanıtlarla suçlanarak sürgüne gönderilmesi* üzerine emile zola'nın üçüncü fransa cumhuriyeti'nde zamanın cumhurbaşkanına hitaben yazdığı mektubun ismi. başkalarına haksızlık yapılırken de zaman zaman susmayı tercih etmiş şahsımın da okurken iğnelendiği yazın. "nasıl rahat uyuyorlar" ifadesi bana, bize, hepimize....

    --- spoiler ---

    fransa'yı ayağa kaldırıyorlar, onun haklı heyecanının arkasına gizleniyorlar, yürekleri bulandıran ağızları kapatıyorlar, kafaları saptırıyorlar. ben bundan daha ağır bir yurttaşlık suçu bilmiyorum.

    bu andan sonra sorumluluğu yalnızca ağırlaştı, başkalarının suçunu kendi üzerine aldı diğerleri kadar suçlu o da, hatta onlardan daha suçlu çünkü adaleti yerine getirmek elindeydi ama hiçbir şey yapmadı.

    üstelik bu insanlar uyuyabiliyorlar, eşleri ve çocukları var, onları seviyorlar!

    o tüm dünya önünde yanlışı zorla benimsetmek gibi düşüncesizce bir komplo tezgahlarken, kendisini özgür ve dürüst ulusların başında yiğit bir ordu olarak görmek isteyenleri fransa'yı bulandırmakla suçlamış olmak da bir suç. kamuoyunu saptırmak, yoldan çıkmış olan, onu sabuklamaya götürecek ölçüde bir ölüm görevinde kullanmak da bir suç. içinde atamaması durumunda insan haklarının savunucusu fransa'nın ölmesine yol açacak iğrenç yahudi düşmanlığının arkasına sığınarak küçükleri ve alçakgönüllüleri zehirlemek, tutuculuk ve hoşgörüsüzlük tutkularını azdırmak da suç. kin yolunda yurttaşlığı zehirlemek de bir suç. son olarak, bilim, gerçek ve adalet çağını oluşturma yolunda iş başındayken, kılıcı tanrı yapmak da suç.

    gerçek su yüzüne çıkıyor ve hiçbir şey onu durduramayacak. gerçek toprağın altına kapatıldığı zaman, orada öyle bir toplanır, öyle bir patlama gücü kazanır ki, patladığı gün kendisiyle birlikte her şeyi havaya uçurur.

    benim tek bir tutkum var, öylesine acı çekmiş ve mutluluğu hak etmiş olan insanlık adına ışık tutkusu. ateşli karşı çıkışım ruhumun çığlığından başka bir şey değil.
    --- spoiler ---
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap