5 entry daha
  • birinci dünya savaşında en fazla alman askerinin öldüğü muharebe somme muharebesidir. ama, ittifak devletlerinin toplam kaybının en fazla olduğu muharebe, brusliov taarruzudundaki galiçya muharebesidir. rus imparatorluk ordusu düşmanı ağır biz bozguna uğratmıştır, avusturya macaristan, alman imparatorluğu, ve osmanlı'nın toplam kaybı 1.3 milyondur. 4 haziran'dan 20 kasım'a kadar süren taarruz, kesin bir rus zaferi ile son bulur. john keegan, brusilov taarruzunu şöyle tanımlar :
    '"brusilov saldırısı, birinci dünya savaşı'nın ayak üzerinde yapılan çarpışmalarda başarının ölçüldüğü ölçekte, iki yıl önce, siper hatlarının aisne'de kazılmasından bu yana herhangi bir cephede görülen en büyük zafer" idi.
    yedeklerle birlikte taarruza katılan çarlık ordusu askeri sayısı 1.7 milyondur. rus iç savaşında ise 2.4 milyon. rus iç savaşında, beyaz orduya yardıma çekoslovakya 50.000, japonya, 70.000, abd 11.000, fransa 600, kanada bile 5000 asker göndermiştir. kızıl orduya karşı yapılan bu ittifakta, romanya, avustralya, hindistan,italya, sırbistan, ingiltere hatta yunanistan bile vardır. osmanlı kafkas islam ordusu da kızıl orduya karşı taarruza geçmiştir.
    kızıl ordu hepsini yenmiştir.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap