18 entry daha
  • bürokrasi kavramını tanımlamıştır. ona göre bürokrasinin olmazsa olmazları olarak şöyle bişeyler sıralayabiliriz;

    ::: yasalarla ve düzenlemelerle belirlenmiş işleyiş
    bürokratik sistemin işleyişi yasalarla net olarak belirlenmelidir. bu yasalar hem sistemin dışarıdan etkilediği kişileri bağlayıcı yasalar, hem sistemin nasıl işleyeceğini belirleyen yasalar hem de bürokratik sistemin iç birimlerinin arasındaki etkileşimi belirleyen yasalardır. weber'e göre bürokrasinin en önemli niteliği olan yasallık da bu yasalardan geçer.

    ::: eğitimli, konusunda uzman personel
    bürokrasinin net amacı, işlerin en az kaynakla en akılcı yoldan halledilmesidir. bunun için de konusunda uzman personel şarttır. modern bürokrasilerde personelin konusunda uzman olduğunu eğitim kurumları verdikleri sertifikalarla belirlerler. bu da bürokrasinin bir diğer temel unsuru olan akılcılıktır.
    (bkz: torpil) (bkz: hamili kart yakinimdir)

    ::: hiyerarşik yapılanma
    bürokratik organizasyon içindeki tüm birimler, üstlerine karşı sorumlulardır, ve hepsinin görev alanları net olarak belirlidir. herkes kendi görev alanı ile ilgilenir. kurum içi etkileşimlerde bireysel ilişkiler değil sadece net olarak belirlenmiş hiyerarşik yapı dikkate alınır.

    ::: maaşlı çalışanlar ( çalışanın performansı, gelirini direk olarak etkilememeli )
    örneğin orta çağda, vergi toplayıcılar topladıkları vergi üzerinden bir yüzde alırlardı. ne kadar çok vergi toplarlarsa, gelirleri o kadar yüksek olurdu. askerler de bağımsız girişimciler sayılabilirdi: savaş alanına çağrıldıklarında kendi savaş donanımlarından ve savaş bilgilerinden kendileri sorumlulardı. kazanan askerler de ödüllendirilirlerdi. bugünkü memurlar ve askerlerle karşılaştırıldıklarında fark açık.
    bu arada, çalışanların maaşlı olması, iş güvencelerinin bulunması gerekir. çalışanlar, söz konusu sistem dışında bir yerde çalışamazlar, iş sahibi olamazlar. bu onların tarafsızlıklarını tehlikeye atar.

    ::: bürokratik sistemin tepesinde mutlaka bürokratik olmayan bir birim bulunması
    bürokratik sistemin işleyişini durağanlıktan kurtaracak, sistemin 'kendini güncelleyememe', 'sıradışı sorunlar karşısında çaresiz kalma' gibi zayıflıklarını giderecek bir birim, bürokratik sistemin tepesinde bulunmalıdır. örneğin bugünkü bakanlıklarda, bakanın hemen altında, 'müsteşar' bulunur. müsteşarlar bürokrasinin bir parçası olarak hiyerarşide en tepedeki adamlardır. bakanlığın ıcığını cıcığını bilmek ve bakanlığın işleyişinden bihaber taze bakana hizmet etmekle görevlidirler. devletin en yüksek seviyeli memurlarıdır. ama onun üzerinde, siyasi iradeyi temsil eden bir 'bakan' vardır.
    (bkz: sayın bakanım)
139 entry daha
hesabın var mı? giriş yap