5 entry daha
  • 1909’da bursa’da doğmuştur. yeşilköy tayyare makinist mektebinde okumuştur ve birincilikle bitirmiştir. zorunlu hizmet koşulundan dolayı 1928 -1931 yılları arasında eskişehir askeri hava okulu hazırlama bölüğünde, tayyare makinisti olarak görev yapmıştır. mecburi hizmet süresi bitince buradan istifa etmiş memleketi bursa’ya geri dönmüştür.

    döndükten sonra havacılık çalışmalarına da devam etmiştir. 1934’te parasını biriktirerek 6 metre gövdeye, 12 metre kanat açıklığına sahip olan bursa yelkenlisi adını verdiği planörü yapmıştır. ardından bursa halkevinde havacılık kulübü kurulmasını sağlamıştır. yapmış olduğu planörle uçuş denemeleri yapması zamanın türk hava kurumu başkanı olan fuat bulca’nın ilgisini çekmiştir. kendileri, emrullah ali yılmaz’ı yeni kurulan türkkuşu’na davet etmiştir.

    1935’te sabiha gökçen, ferit orbay, sait bayav, tevfik aytan, muammer öniz, hilmi hüseyin ile birlikte rusya’ya eğitim için gönderilmiştir. geldikten sonra 1941 yılına kadar türkkuşunda uçak ve planör pilotluğu ile paraşütçülük ve model uçak eğitimleri vermiştir. daha sonra inönü yüksek planör kampı müdürlüğü ve ardından uçak fabrikası tecrübe pilotluğu yapmıştır. inönü’ de ş-5 isimli iki kişilik planör ile 14 saat 20 dakika hava kalarak rekor kırmıştır.1947 yılında bir paraşüt atlayışında sakatlanmıştır. sakatlığının etkisiyle 10 mayıs 1948 tarihinde aktif havacılık yaşamını sonlandırır.

    emrullah ali yıldız dahidir. otomatik paraşüt açma sistemini bulmuştur. ama ne yazık ki bu mükemmel icat ülkemizde umursanmamıştır. fakat elin amerikalısı bu icatla ilgilenmiştir. emrullah ali yıldız bununla yetinmeyip 1955 de helikopter patenti de almış ama bu da ne yazık ki diğer buluşlar gibi ilgi görmemiştir. hatta dikey kalkış yapan, harrier’e benzer bir helikopter çalışması da olmuştur.

    havacılıkla ilgilenmesinin yanısıra kendisinin galatasaray’da fotoğraf stüdyosu vardır. şimdilerin vazgeçilmesi olan selfieyi, o zamanın da görçek olarak gerçekleştirmiştir. stüdyoya gelen insanlar aynadan kendilere bakarak kordonunun ucuna basarak kendi fotoğrafını çekebiliyordu.

    isimsiz kahramanlarımızdan veya yeterince kıymet gösterilmeyen muhteşem insanlarımızdan biri olan emrullah ali yıldız 1996 yılında istanbul’da vefat etmiştir. saygı ve minnetle.

    emrullah ali yıldız hakkında daha fazla bilgi almak isteyenlere bahattin adıgüzel’in gökteki venüs kitabını önerebilirim birde sunay akın’ın birkaç yazısını. bunlar dışında başka bir kaynak yok zaten.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap