9 entry daha
  • adını julious ceasar'dan alan basit bir yer değişme şifreleme yöntemidir. bu yöntemde her harf, belirli bir kaydırma dönüşümü kullanılarak elde edilen başka bir harf ile yer değiştirilir. iki karakter kümesi ya da alfabesi, açık metin ve şifreli metin için oluşturulur.
    ceasar şifresinden sonraki gelişme, kullanılan her sembolün, bir başka sembole haritalanmasıdır.
    bu sisteme monoalfabetik (monoalphabetic) yerine koyma adı verilir. anahtar tüm alfabeye karşılık gelen 29 harften oluşan dizidir. bu sistem güvenli görülebilir; 29! =8.8x10^30 olası anahtar vardır. bu olasılıkların sırasıyla denenmesi istenen bir yaklaşım değildir. çünkü tüm olasılıkları denemek, bilgisayar için yıllarca sürebilecek bir işlemdir.

    bununla birlikte, küçük bir şifreli mesaj parçası ile şifreyi çözmek mümkündür. bu amaçla dilin istatistiksel özellikleri kullanılır. dilin en çok kullanılan harfleri, ikili ve üçlü harf birleşimleri göz önünde bulundurularak şifrenin kırılmasına çalışır. bu amaçla, öncelikle şifreli mesajdaki harflerin frekansları hesaplanmalıdır. bu frekanslar dilin özelliklerine göre yorumlanır. örneğin, türkçe'de en sık kullanılan harfler a ve e'dir. şifreli mesajda en sık rastlanan karakterlere, bu harfler karşılık getirilir. benzeri şekilde devam edilerek şifre çözülür. aynı yaklaşım, ikili ve üçlü harf birleşimlerinde de kullanılır.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap