5 entry daha
  • bağımsızlık ve cesaret gibi bazı kavramların ve istediği zaman sokaklara çıkma gibi bazı eylemelrin erkeklere atfedildiği ve kadınların bu özelliklere sahip olmasının beklenmediği, hatta sahip olmamasının beklendiği ataerkil toplumda bu özelliklere sahip olan kadınlara takılan isimdir. çünkü kadın fatma evinden dışarı bakkal-manav hariç çıkmayan, kocası ile haftasonu park gezmeleri dışında gezmeye çıkmayan, bir sorun olduğunda kocasının veya sevgilisinin arkasına saklanıp onun güçlü kanatları altında huzur bulan; zor bir dantel motifi dışında ciddi meselelerle uğraşmayan, uğraşmayı sevmeyen bir tiptir. cesaret, kendine güven, ne bileyim, özgürlük gibi özellikler erkeklere aittir ve ataerki aksini mümkünsüz kabul eder.
    dolayısıyla bu kategori dışında kalanların özellikleri, değişik bir tip kadının özellikleri olarak ele almaz, erkeksileşmiş kadın olarak ele alır.
    bu sıfat bazı dönem ve durumlarda erkeklerin dünyası olan "dış dünya"ya, "yaşam dünyası"na dahil olmak için kadınlar tarafından kullanılmıştır. elbette şöför nebahat feminen özelliklerini bastırmak zorunda kalmıştır; taksi şöförlüğü yaparken kadınsı bir görünüş, hoş bir endam, zarif bir dil kendisini erkeklere karşı son derece savunmasız bir hale sokacaktır. bugün bile üst düzey yöneticiliğe falan oynayan kadınlarda aynı erkeksi görüntü ve tavır (bu sefer nebahat ablanınkinden farklı olsa da yine de erkeksi) görülmektedir; bu tavrın nedeni böyle davranan kadının, ataerkinin kadının zayıflığı olarak kabul ettiği bazı niteliklerin kendisinde bulunmadığını; "bir erkek kadar" güçlü olduğunu kanıtlama isteğidir.

    oysa olması gereken, ataerkinin bu zihniyetine kökten karşı çıkmaktır; kadın, kadın haliyle erkek dünyasına girebilmeli ve onula eşit koşullarda yarışabilmelidir. (konuyu dağıtmak gibi olmasın ama basit bir fabrikada bile kadın ayrımcılığı yapmıyor görünerek yapılabilir; örneğin ustabaşı olma hakkı herkese verilir; ama eğitimi gece vardiyasına konur; kadınların çoğu da gece 2-4 arası eğitim almak için gece vardiyasına kalamazlar; evde kendielrini bekleyen ev işi, harcanacak ev içi emekleri, kendilerini bekleyen ve hangi vardiyada çalışacaklarına karışan kocaları vardır. böylelikle kadınların çoğu otomatik olarak ustabaşılık olanağını kaybederler.) bu gibi ayrımcılıklarla başetmek için erkek kimliğine bürünmek veya erkek kimliğine atfedilmiş özellikleri erkekleşerek taşımak, bireysel olarak kadınlar için bir çözüm olabilir; ama kadınların ortak sorunu olan bu meseleyi halletmez.

    erkek fatma, dolayısıyla aslında sistemin kendi belirlediği kadın tipolojisine uymayan kadınlardan başarılı olanlara taktığı lakaptır.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap