8 entry daha
  • kadına şiddeti çok iyi anlatan distopik eser.

    --- spoiler ---

    gelecekte, büyük bir savaş sonrası dinin insanlar üzerinde etkisini oldukça arttırdığı, insanların kiliseye bağnazca kapıldığı bir nevi orta çağ düşünce yapısına geçildiği bir dönemde geçiyor.

    insanların ödediği vergilerle giderleri karşılandığı ve insanların suçlu kişilerin bakımını üstlenmek istemediğinden hükümet yeni bir çözüm üretiyor. hapishane yerine geçecek bu sistemde insanların derileri, suçluluk sürelerince, suçlarına göre renklendiriliyor ve bu renklendirme (yaklaşık bir ay) süreci bbg evi gibi canlı yayınla halka izlettiriliyor. sonrasında artık renkli olan suçlu halkın arasına karışıyor.

    kitabın ana karakteri hannah payne, bir kadın ve o dönemin en büyük suçlarından biri olan kürtajla yargılanıp hayatına on altı yıl bir kırmızı olarak devam etme cezasına çarptırılıyor. mahkeme sürecinden başlayan hikayesi anlatılıyor.

    en beğendiğim kısım, kilisede suçlu kadınlara uygulanan psikolojik şiddettin tasvir edildiği bölüm oldu.

    en sevmediğim kısım; sonu çok hızlı bir şekilde bağlanıp bitirilmiş. kahramanın yaşadığı süreç uzun uzadıya anlatılırken hikayenin nihayete ermesi birkaç sayfa içerisinde gerçekleşiyor ve böyle bir final, hoşnutsuzluğa ve hayal kırıklığına sebep oluyor. keşke daha özenli bir şekilde bitseymiş...

    --- spoiler ---

    bazı kısımları durağan olsa da genel anlamda akıcı bir eser.

    bir kadının yaşadıklarıyla değişen bakış açısını, katı kurallardan sıyrılışını, insanların birbirini ötekileştirmesini ve özgürlüğün kıymetini çok iyi anlatıyor. hayatta yalnız kalan bir kadının erkek egemen toplumunda yaşamasının zorlukları, yaşadıklarına karşı koydukça güçlenmesini ve aşkı anlatışını sevdim.

    filmi yapılsa çok büyük başarıya ulaşabilecek bir eser. distopik kitapseverler tarafından kaçırılmamalı.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap