7 entry daha
  • cathy newman ile gerçekleştirdiği röportajını izledim. müthiş yahu, müthiş. partriarki ve cinsiyet üzerine olan düşüncüleri ilgi çekici zaten ama beni ve bir çok kişiyi röportajda bu derece etkileyen şey kendisinin inanılmaz tartışma kabiliyeti.

    şimdi program bir röportaj olduğu için özü itibariyle iktidarı röportajı yapan kişiye veriyor zira soruları soran kişi o. sorgulama hakkı onda ve karşı tarafın bu sorulara cevap verme gibi bir zorunluluğu var. ama röportaj boyunca görüyoruz ki cathy newman bu iktidarı tamamen saldırgan amaçları için kullanıyor. karşı tarafın argümanları umrunda değil. tek amacı saldırmak ve kazanmak.

    bu tavır, bir röportaja uygun olmamasına rağmen yine de kabul edilebilir aslında. asıl sıkıntı bunu karşısındaki kişinin argümanlarını karikatürize ederek, manipüle ederek yapması. jordan peterson'ın söylemediği şeyleri onun düşünceleri gibi yansıtması. (so you're saying...) sorularını sorarken araya karşı tarafın hiç bir zaman kabul etmediği önkabuller sıkıştırması. öyle ki sinsice ve agresiften ziyade aptalca bir izlenim veriyor.

    muhteşem olan ise jordan peterson'ın bu durumu yönetme kabiliyeti. normalde böyle bir durumda yapılacak ilk şey tartışmanın dinamiğini değiştirip, soruları cevaplayan kişi olmak yerine soru soran kişi olmak, karşı tarafı kendini savunmak zorunda bırakmak ve bu şekilde iktidarı ele almaktır. ama kitabının tanıtımını yapmak ve soruları cevaplandırmak için orada bulanan bir kişinin böyle bir seçeneği yok. ya durumu kabullenecek ya da bir çok kişinin yapacağı gibi "ben bu şartlarda devam etmek istemiyorum" deyip röportajı sonlandıracak.

    ikincisini yapmış olsaydı bile kimse kendisini savunamadığı için eleştiremezdi kendisini. çünkü cathy newman'ın röportajı gerçekleştirme biçimi gerçekten komik ve aptalca. ama o sakinliğini inanılmayacak bir biçimde korumayı başarıp devam ediyor soruları cevaplamaya. tamam diyor, senin oyununu, senin kurallarınla oynayalım. ortaya çıkan şey harika. bu durumu bu şekilde yönetebilmek hayranlık duyulası gerçekten. gayet de eğlendirici. öyle ki bir noktada cathy newman konuşamaz hale geliyor.

    kendisinin görüşleri hakkında pek bir bilgim yok. bundan sonra takip edeceğim kesinlikle. ama düşüncülerinin doğru veya yanlış olmasından bağımsız olarak, kendini ifade yeteneği ve baskı altında durum yönetimi herkes tarafından takdir edilmeli diye düşünüyorum.
447 entry daha
hesabın var mı? giriş yap