1 entry daha
  • pili bitmek üzere olan alman ordusunun ya herro ya merro diyerek, kar yağışını fırsat bilip, 1944 sonunda batı cephesinde müttefik güçlerine yaptığı taarruz.

    2.dünya savaşının sonuna gelinmektedir. alman ordusu bitik vaziyettedir. elde avuçta aktif kullanımda 100 civarı uçak kalmıştır. kalanları yakıtsızlıktan uçamamaktadır. doğu cephesi daha şiddetli çarpışmaları barındırdığından bu uçaklar ruslara karşı kullanılmakta, batı cephesinde ise luftwaffe uçurtma uçurmaktadır.

    ruslar bagration harekatından sonra polonya'nın doğusuna kadar gelmiş fakat ondan sonra balkanlara yöneldiğinden doğu cephesinde bir kaç aylık sessizlik durumu hakim olmuştur. bunu fırsat bilen almanlar zırhlı birliklerini batı cephesine kaydırıp müttefiklere saldırmaya karar verirler.

    aylardan aralıktır ve kar yağmaktadır. abd ve ingiliz uçakları bu yüzden uçuş yapamamakta en büyük kozları olan hava gücünden mahrum şekilde havanın düzelmesini beklemektedirler. gerd von rundstedt ve walter model komutasındaki alman batı ordusu, bütün bu durumları fırsata çevirip saldırıya geçerler. hava kuvvetlerinden yoksun müttefik ordusu çöker ve cephe kabak gibi yarılır. müttefikler şokta almanlar ise zafer sarhoşluğu içindedir. amaç belçika'da bulunan antwerp limanını ele geçirip müttefiklerin lojistik hattını felç etmek ve uzun bir süre saldırıya geçmelerini engellemektir.

    almanlar saldırının başarılı olması neticesinde bir anda kendilerini belçika'nın içlerinde bulurlar ve ilerlemeye devam ederler. bu esnada alman komandolarda casus olarak müttefiklerin içine sızıp bir darbe daha indirirler.

    tüm müttefik ahalisi büyük bir şok içindeyken, müttefik orduları komutanı eisenhower kendince çok doğru bir saptama yapar ve alman saldırısının uzun sürmeyeceğini fark eder. kuşatılmış askerlerine siper kazıp almanları oyalamasını emreder. bu alman taarruzunun sıkıntıya düştüğü ilk durumdur. ikincil olarak ise saldırının başarısıyla tanrının kendisine işaret verdiğini düşünen adolf hitler, planın hedefini değiştirip paris'e ilerlenmesini emreder. emreder ama alman tanklarının paris'e gidecek kadar akaryakıtı yoktur.

    bu kargaşa içinde geçen bir kaç haftadan sonra kar yağışı sona erer. ne kuşatılan müttefikler teslim alınabilmiş, ne antwerp ele geçirilebilmiş ne de hitler'in paris emri gerçekleştirilebilmiştir. havanın düzelmesiyle müttefik hava gücü almanların üstüne çullanır. alman birlikleri kurtarabildikleri kadar tankı kurtarıp almanya'ya geri çekilir ve taarruz sona erer.

    ardenler taarruzu almanların son stratejik saldırısıdır. müttefikleri kısa süreli bir felce uğratmaktan başka bir işe yaramamış olsa da müttefik askerleri ve komutanları üstünde çok ciddi travma yaratmıştır. almanlar için ise kaybedilen birlikler yüzünden batı sınırını koruyan siegfried hattı ciddi biçimde zayıflamıştır. taarruz boyunca müttefikler ve almanlar 90 biner asker kaybetmişlerdir. (ölü, yaralı, esir, kayıp)

    ayrıca bu taarruzla ilgili ekşi sözlükte bulunan bir diğer başlık için;

    (bkz: battle of the bulge)
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap