6 entry daha
  • hb'in t formunun ortası daha geniştir.2,3 bpg'de çok şişko bir moleküldür.2,3 bpg de bu t form hg'in ortasındaki lizin ve histidin a.a'lerine bağlanır.bu hg'e 4 adet o2 bağlandığı zaman r formuna döner ve ortası daralır ,2,3bpg'yi atar.işte bu 4 o2'li hg giderken bir o2'yi verir.ve bu boşluk biraz genişler ve buraya 2,3 bpg tutunur.ve bu da hg'in o2'ye ilgisini azaltır yani eğriyi sağa kaydırır.

    hbf'nin gama zinc.'de 2,3bpg'nin bağlanacağı yerde histidin yerine serin a.a'i vardır.böylece 2,3 bpg hgf'ye daha zayıf bağlanır.bu da hgf'nin taut formunun kararlı hale gelmesini engeller.bu da hgf'nin eğrisinin neden daha solda olduğunu açıklar.

    2,3bpg glikolitik yoldan çalınarak sentezlenir.(1,3 bpg mutaz ile).2,3bpg'yi artıran en önemli şey yaşadığımız yüksekliktir.çünkü yükseğe çıktıkça havadaki parsiyel o2 basıncı düşer.ve 24 saatte o yükseklikte yaşayan biriyle aynı seviyeye gelir.en önemli yükselten fizy.sebep irtifa yükselmesidir.tekrar deniz seviyesine döndüğümüzde 24 saat içinde tekrar deniz seviyesindekilerin seviyesine iner.yüksek irtifa tırmanıcıları belirli irtifalarda dinlenirler.burada amaç 2,3 bpg'yi adapte etmektir.

    tek bir co bağlansa dahi hg'in o2'ye afinitesi çok artar.ve o2'lerini perifere bırakmaz.eğriyi en sola kaydırır.mg'in bile arkasına.(zaten co o2'den 300 kat daha fazla ilgi gösterir hg'e.)

    hga1c de glukoz beta zinc.'in n-terminal ucundaki lizin'e bağlanırlar.(dahiliyede valin.)

    methemolobinemi fe'nin +2'den +3'e dönmesidir.bu gün içinde çok olur. bu da nadh sitokrom b5 redüktaz enz.ile düzeltilir.

    siyanür hc içine girerse kompleks4 inh.yapar ve atp sent.inh.eder.met hg.yüksek düzeyde siyanür bağladığı için.siyanür zeh.de önce methg yaparız.met hg yapmak için amil-nitrat veririz.bu da met hg.yapar.ve bu met hg de res hc.'leri tarafından alınır ve yıkılır.metilen mavisi ve askorbik asit de met hg.'i hızla geri çevirirler.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap