9 entry daha
  • bir kanalın veya borunun içinde akan bir suyu düşünelim. farazi bir hacme sahip su, binbir akış çizgisini barındırarak akmakta. dinamik modellemesini yapmak için yöntemimiz infinitesimal bir hacim almak (dv) ve ardından denklemin integralini almaktır. hesaplanamayacak derecede küçük hacim kullanarak, genel hacmin yorumunu yapabiliriz böylece.

    akışkanlar mekaniği'nde (özel konuşmak gerekirse, akışkanlar dinamiğinde) navier stokes denklemleri hüküm sürer. olayımız x ,y, z eksenlerinde minik parçacıkları kullanarak akışın hareket denklemini bulmaktır. elle çözmek zordur ve çeşitli varsayımlar kullanırız işlemi kolaylaştırabilmek için. "hareket sadece x yönündedir, zamana bağlı değişim yoktur." gibi basit varsayımlar size ancak sınav kağıdında ezberleyerek bir sonuç almanızı sağlar. fakat formula 1 arabasının ön kanadının yönlendirdiği ve aracın yanlarına dağılan akışın hareketinin nasıl olduğuna vakıf olmak için cfd ve çılgınca işlem yeteneğine sahip supercomputer'lar gerekir. hesaplayamadığımız derecede küçük olan bir parçadan bütün hakkında yorum çıkarabildiğimiz gibi, varsayımlar ile yok edebileceğimiz "önemsiz" detaylar aslında karmaşık bir problemin parçasıdır.

    lisans eğitiminde nefret ettiğim akışkanlar mekaniği'nden verdiğim bu örnekler aslında sonsuz evrende, nicelik olarak küçüklüğün; "önemsizlik" anlamına gelmeyeceğini gösteriyor bizlere. sorunlarımız, çözümlerimiz, sevinçlerimiz ve üzüntülerimiz evrenin boyutuyla karşılaştırdığımızda küçüktür. bizim de önemsiz bir boyutta olduğumuz gibi. ancak, var olmuşuzdur içimizdekilerle beraber. bizim ve kısa süre bu dünyada geçireceğimiz hayat için önemli ve bir o kadar kişiseldirler de.

    temel fikri gecenin dördünde uyandığımda aklıma gelen bu entry'i aşağıdaki bakınız ile kapatayım;

    (bkz: #4982394)
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap