5 entry daha
  • simdi bu olayi tetikleyen rosa parks kim? zenci bir kadin. bu isi bakin nerede yapiyor, alabama'da. alabama'nin olayi ne? irkci hepsi. silme. yani zenci'ye yer ver falan yok otobuste. o bolgenin insanina saygi duyuyorsa, irkciligini kbaulleneceksin. kalkacaksin. ama bakin bu kadin ne yapiyor? kalkmiyor. kim? zenci. nerede? alabama. kime bas kaldiriyor? beyazlara.

    simdi bu acikca tahrik. bu rosa parks bu olay sonrasinda patlak veren lincler sirasinda olen yuzlerce zenciden sorumludur. hem de ne isin? otobusteki yeri icin. e be kadin, kalksana. az rahatini kacirip gitsene zencilerin, karabocuklerin arasina. yok. illa kiskirtacak, kendi kardeslerinin kanina ekmek dograycak ya. kalkmiyor. diyor "benim rahatim rahat arkadas, kalkmam." e ne oluyor tabi sonrasinda.

    lincler. bu zenciler beyazlar birbirine dusuyor. oysa ki olayi boyle polarize etmeye ne gerek var? yok. iste bu bunak karinin gaziyla, o donem de amerikanin dugmesine basildigi icun, zenciler basliyor bu harekete. cok zenci oluyor, katlediliyor ki bu cok cirkin. hak etseler dahi, arabalarin arkasina takilip suruklenmeleri gerekmezdi. karakolu var, hapishanesi var degil mi?

    neyse bu zenciler gazi sen al. ne oluyor o kadar adam oluyor, sirf otobuste yer kavgasi icin. yani simdi insan uzuluyor. bu alabamalilarin yuregi kuzey guneyde kardes kardese dustugunde beri yangin yeridir. bu alabamalilar da bu eziliyoruz diye ciglik ciglik aglayan carpetbaggerlardan vakti zamaninda illlalah demistir. ama iste bunlari, bu gecmisi unutuyorlar. bu olayin fitilini atesliyorlar.

    simdi bu olayin uzerinden seneler gecti. zenciler bir cok sivil haklari kazanmalarini saglayan bu hareket sayesinde cok memnunlar. ama alabamalilar hala silme irkcidir, koktencidir. bir tane bana alabamali bul, irkci degil diyemezsin. disariya belli etmezler, otobuste zenciye yer verirler ama, icten ice nefret ederler.

    iste trabzondaki olay da boyle. illa o bildiriyi dagitacagiz diye bir cok kisinin olumune bile isteye sebebiyet veriyorlar. ha sonuc ne olacak? trabzon hep ayni kalacak yani. zenci dediginde otobuste yine pis ter kokacak, o canim beyazlarin burnu sey olacak.

    ama yanlis anlasilmasin. bir zenci de simdi sen oakland a git, detroite git, harleme git, ku klux klan uniformasi ile dolas. linc edilirsin. simdi zenciler haksiz mi? haksiz degiller ama linc etmemeleri lazim. onu da kinarim. oysa ki herkes boyle kendilerin ait bolmelerde yasalar, zenci ayri, beyaz ayri. oh mis. hic olay cikmaz.

    ama iste. o kafa yok.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap