3 entry daha
  • thalassaemi olarak da bilinen genetik bozukluk. ilk rastlanan aile akdenizli oldugu icin bu adi almis, yoksa yoresel herhangi bir ilgisi yok..

    basit olarak, vucut ihtiyaci olan kani yeterli miktarda uretemiyor, ve zamaninda mudahale edilmemesi halinde haliyle oldurucu..

    bozukluk, major veya minor olarak iki sinifa ayriliyor. minor grup, kan almadan basit ilac kullanimlari ile idare edebiliyor (bkz: yesim salkim) ancak major grubun ortalama her ay kan almasi gerekiyor..

    kan almak zorunda olan major grubu bekleyen ikinci sorun ise, eklenen kanla beraber vucutta olu$an demir birikmesi. vucut kani uretemedigi gibi demiri de kendi kendine atamadigi icin, desferal adinda bir ilac, walkman benzeri bir alet yardimi ile ornegin ak$amlari yatmadan once vucuda pompalaniyor.

    kisa bir sure once, desferal yerine gecebilecek bir ilac olan ferripox (diger adiyla l1) lisans aldi. agizdan tablet $eklinde alindigindan desferal'e nazaran cok daha sevimli bir alternatif.

    ilac henuz turkiye'de yok ancak isvec, italya, ingiltere ve kanada'dan herhangi bir yasal engelle kar$ila$ilmadan temin edilebiliyor.

    istatistiklere gore, oldukca nadir gorulen bu hastaligin dunya uzerinde en yaygin olarak ya$andigi yerlerden biri de turkiye. aids gibi hastaliklarda oldugu gibi, ki$i sadece recessive (ta$iyici) olup bundan haberi olmayabiliyor.. bunu anlamak icin cok basit bir kan testi var (hemoglobin a2), yaptirilmasi ki$i icin olmasa bile mustakbel cocuklari icin hayati onem ta$iyor..
70 entry daha
hesabın var mı? giriş yap