9 entry daha
  • bu stratejinin temelinde ekinler, otlaklar ve ormanların yakımı vardır. yanmış topraktan kastedilen budur. yüzyıllarca orduları uzak mesafeye taşıyan binek hayvanı atların beslenememesi aslında insanların beslenememesinden daha büyük bir sorundur.

    misal moğol orduları eşekten hallice orta asya atlarının dayanıklılığı üzerine kuruluydu. bu atlar küçük ve yavaştır fakat sadece otlanarak çok uzun mesafeleri koşabilir. arap ve ingiliz atları daha hızlıdır ama sadece otla yaşayamazlar mutlaka tahıl bestekli ilerlemeleri lazımdır. her iki koşulda da atlara besin bırakmamak gelen orduyu yorar ve yavaşlatır. bunun bedeli o arazilerdeki kendi halkına ödettirilir bir bakıma çünkü yakın zamanlara kadar insanların ekinlerini yakıp, hayvanlarını kesip, birikmiş tüm gıdalarını imha ettikten sonra gelen ordudan kaçıp da kurtulacak hali yoktu. bu stratejiye başvurulduğunda kendi halkının bir kısmını da feda etmeyi kabul ediyorsun.

    napolyon'un avrupa'nın büyük bölümünü işgal etmesinin iki temel sırrı vardı. birincisi atlarla çekilen ve savaşta çok hızlı yer değiştiren toplara bağlı taktikler. ikincisi de konserve yemek teknolojisi. napolyon'un orduları her sefere çıktıklarında beslenmeleri için konserveleme yöntemiyle hazırlanmış yemeklerini yanlarında taşıyan ilk ordudur. napolyon bunu planlayarak yapmış. savaş alanındaki askerlerin beslenmesi için yöntemi bulan kişiye ödül vaadinde bulunmuştur. yiyecekleri şişelere doldurup kaynatarak olası mikrop ve bakterileri öldürüp aynı şampanyada olduğu gibi hava almakdan koruyarak yiyeceklerin bozulmayacağınını keşfettiler ve fransız ordularının seferlerde yiyecek arama sorununu ortadan kaldırıp daha hızlı hareket etmelerini ve her zaman sağlıklı olmalarını sağladılar. fakat bu bile yetmedi rusyayı işgal etmeye.

    yukarıda anlatıldığı gibi yakıtla hareket eden mekanize birliklere geçildikten sonra yakıt lojistiği bir mecburiyet haline geldi. yukarıda bahsedilmiş, hitler'in rusya içerisine yürümesindeki en büyük sıkıntılardan biri de içeriye gittikçe bozulan iklim koşullarından dolayı yakıt ikmallerinin zorlaşması ve birliklerin yakıtsız kalmasıydı.

    rusya topraklarına kışın saldırıp da başarılı olan tek ordu'da moğol ordusudur. moğol atlı savaşçıları yanlarında 3-4 atları ile sefere çıkar ve atlar sadece otlanarak çok uzun mesafeleri gidebilirlerdi. diğer atlarla kıyaslandığında mazotla çalışan motor gibiydiler. moğolistan steplerinde evrimlerini tamamladıkları için step iklimine de soğuğa da dayanıklıydılar. moğol orduları bu atlar sayesinde çok düzenli ve sürekli hareket edebiliyor ve kış aylarında, onların beklemediği mevsimde, rusya topraklarında saldırıya geçebiliyordu.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap