8 entry daha
  • fregoli sendromu, bu sendroma yakalanmış kişinin farklı insanları hep aynı kişi sanmasıdır. bu farklı kişiler, hastaya göre aynı kişinin kılık değiştirmiş halidir. yani, hastaya göre bir kişi devamlı olarak görüntüsünü değiştirmektedir, fakat hastanın bunu bir yetenek olarak görüp görmediğiyle ilgili değildir. bir şekilde görüntü değiştirme sözkonusudur.

    fregoli sendromuna adını veren kişi bir italyan aktör olan leopoldo fregoli’dir. sahne performansını sergilerken hızlı bir şekilde kılık değiştirmesiyle ünlü bir aktördür.

    bu hastalık ilk defa 1927 yılında ‘syndrome d’illusion de fregoli et schizophrenie’ adlı makalede tanımlanmıştır. makalede 27 yaşındaki bir kadının tiyatroda gördüğü iki adam tarafından takip edildiği düşüncesine sahip olduğu anlatılmıştır. kadına göre bu iki aktör kendisini devamlı takip etmekte, ve de daha önce tanıdığı veya bildiği kişilerin görünümüne bürünmektedir. genelde bu kişi hastanın düşüncesine göre kendisini takip etmekte, ve zarar vermek istemektedir.

    the stepford wives, ınvasion of the body snatchers ve total recall gibi filmlerde bu konu işlenmiştir. son zamanlarda anomalisa isimli animasyonda konu edinmiştir.

    terapi seansları ve ilaçlarla bir nebze de olsa giderilmesi mümkün olan bir hastalıktır. fakat hastanın doktorlardan da şüphelenmesi tedaviyi zorlaştırmaktadır.

    http://i.stuff.co.nz/…-to-the-dark-side-of-the-mind
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap