6 entry daha
  • bu komisyona başvurmuş ve başvurusu sonuçlanmış biri olarak tavsiyelerimi paylaşıyorum.

    olay özeti: aracıma başka bir araç çarptı, aracımda değer kaybı oluştu. yetkili bir ekspere araçta oluşan değer kaybını hesaplattım. değer kaybı hangi durumlarda hesaplanır, hangi araçlar kapsamdadır bunu ayrıca araştırıp öğrenin derim. hesaplanan değer kaybını aracıma vuran aracın sigorta şirketine gönderdim. ancak sigorta şirketi hesaplanan bedelin yaklaşık %60'ını ödedi. bunun üzerine ben de sigorta tahkim komisyonuna başvurarak tutarın tamamının ödenmesini talep ettim. buraya kadar ki ve bundan sonraki süreçleri madde madde yazıyorum.

    1. aracınızda değer kaybı oluştuğunu düşünüyorsanız yetkili bir ekspere "değer kaybı dosyası" hazırlatın.

    2. bu iş için 200-300 tl civarında bir bedel ödeyeceksiniz. bu bedeli de karşı taraftan talep etme hakkınız bulunuyor.

    3. ancak ekspertiz bedeli için her yıl yayınlanan bir liste var. bu listedeki fiyatlar esas alınıyor. her yıl hazine müsteşarlığı tarafından yayınlanan bu listeye sigorta eksperleri derneğinin web sitesinden ulaşabilirsiniz. size tavsiyem bu listenin üzerinde bedel ödemeyin. eğer ödediyseniz sigorta tahkim komisyonundan bu bedelin üzerinde bir bedel talep etmeyin. çünkü komisyon bu tutarın üzerini kabul etmiyor. komisyon kararı açıklanırken talep ettiğiniz tutar ile kazandığınız tutar arasında kabul/ret oranı belirlenip ona göre son tutar belirleniyor. bu kısımla ilgili ilerideki maddelerde daha detaylı açıklama bulunuyor.

    4. yaptırdığınız ekspertiz için mutlaka fatura alın ve fatura üzerine araç plakasını yazdırın. bu kısım çok önemli, zira plaka yazılı olmayan faturayı komisyon yok sayıyor.

    5. dosyanızı iadeli taahhütlü olarak karşı tarafın sigorta şirketinin resmi adresine gönderin. dosyayı gönderdikten sonra mutlaka e-posta veya telefon ile karşı taraf sigorta şirketine dosyayı gönderdiğiniz ile ilgili bilgi verin.

    6. dosya karşı tarafa ulaşınca muhtemelen karşı taraf kendi eksperine bir değerleme daha yaptıracaktır. ve yine muhtemelen sizin eksperinizin belirlediği değerden daha düşük bir değer belirleyecektir.

    7. karşı taraf işlemlerini bitince sizin hesabınıza kendi bulduğu düşük değer üzerinden ödemeyi yapacaktır. ancak siz karşı tarafın keyfini beklemeyin, her hafta e-posta ile bilgi isteyin.

    --------- buradan sonra tahkim süreci başlıyor---------

    8. karşı taraf talep ettiğiniz bedelin altında bir ödeme yaptıysa, bunun nedenini yazılı olarak sorun.

    9. sebebi öğrendikten sonra kalan tutarı da yatırmalarını talep edin. yatırmazlarsa sigorta tahkim komisyonuna gideceğinizi belirtin. ama tahkime gitmeden önce başka bir kanala (tüketici heyeti, mahkeme, hazine vb) başvurmayın. zira bu durum tahkim sürecini durdurur/ uzatır.

    10. sigorta tahkim komisyonunun web sitesinde yer alan başvuru formunu doldurun. bu aşamada bence avukata gitmeyin, zira form herkesin rahatlıkla doldurabileceği şekilde tasarlanmış.

    11. formda bence en fazla dikkat etmeniz gereken yer "talep edilen tutar" kısmı. bu kısma afaki rakamlar yazmayın. 3. maddede de belirttiğim üzere komisyon karar verirken sizin talep ettiğiniz tutar ile kendi karar verdiği tutar üzerinden bir oran bulup, vekalet ücreti, ekspertiz ücreti ve başvuru ücreti gibi kalemleri bu orana göre taraflara paylaştırıyor. örneğin 1.000 tl talep ettiniz, komisyon 800 tl'ye hükmetti. eğer karşı taraf avukat tuttuysa, bu vekalet ücretinin 2/10'unu siz ödüyorsunuz. aynı şekilde ödediğiniz başvuru ve ekspertiz ücretinin de ancak 8/10'unu karşı taraftan alabiliyorsunuz. ama siz baştan 800 tl talep etseydiniz, ilave herhangi bir ücret ödemek zorunda kalmayacaktınız. aynı zamanda başvuru ve ekspertiz ücretinizin de tamamını tahsil edebilecektiniz.

    12. komisyonun web sitesinde başvuru ücretleri kısmı var. örneğin 2017 yılı için; uyuşmazlık tutarı 5.000 tl'ye kadar olan durumlarda 100 tl başvuru ücreti alınıyor. 3 ve 11 nolu maddelerde de belirttiğim gibi bu rakamı da daha sonra karşı taraftan tahsil edebiliyorsunuz. başvuru ücretini yatırın ve dekontu dosyanızın içine ekleyin.

    13. açıklama kısmına olabildiğince detay vererek olayın gelişimini açıklayın. açıklama yaparken ekspertiz dosyanızın içinde olmayan dekont, e-posta yazışmaları gibi ekleri de mutlaka sayı göstererek (ek-1 vb) belirtin. talep ettiğiniz tutarları madde belirtin. yasal faizi de istemeyi unutmayın.

    14. dosyanızı iadeli taahhütlü olarak komisyona gönderin.

    15. dosyanız komisyona ulaştığında size e-posta ve sms yoluyla bilgi verilecektir. aynı zamanda komisyonun web sitesinde de başvuru durumunu görüntüle seçeneği var. ordan da durumu takip edebilirsiniz.

    16. dosyanızın durumuna göre tahkim süreciniz 3-4 ay sürecektir. sabırlı olun.

    17. büyük ihtimalle dosyanıza bakan hakem, yeniden eksper görevlendirmek isteyecektir. bu durumda başvuru sahibi olarak sizden ekspertiz ücretini ödemenizi isteyecektir. 2017 yılı için bu tutar 330 tl'dir. bu tutarı yatırıp dekontu hakeme gönderin. yok ben yeniden ekspertiz yapılamasını istemiyorum derseniz dosyanız mevcut bulgular üzerinden değerlendirilecektir ki bence böyle yapmayın. zira vereceğiniz bu ekspertiz ücretini de 3, 11 ve 12. maddelerde belirttiğim üzere karşı taraftan talep etme hakkınız var.

    18. yeniden ekspertiz yapılınca hakemin kararına esas teşkil edecek rakam ortaya çıkacaktır. eğer sizin ilk yaptırdığınız ekspertiz sağlıklı ve tutarlı ise, zaten ilk rakam ile bu seferki rakam hemen hemen aynı olacaktır. bu aşamadan sonra hakem size ve karşı tarafa itirazınız olup olmadığını soracaktır. varsa yazın, yoksa yoktur deyin. dikkat, bu aşamada da talep ettiğiniz tutar bilgisinin doğru yazıldığına emin olun.

    19. ve nihayet komisyon kararını verip size iadeli olarak tebliğ edecektir.

    20. tebliğ işleminden sonra hakem kararını taratıp e-posta yoluyla karşı tarafa gönderin ve ödeme sürecinin başlatılmasını talep edin.

    21. en geç 1 hafta içerisinde komisyonun belirlediği tutar hesabınıza yatırılmış olacaktır.

    22. komisyon kararı maalesef çok baştan savma hazırlanıyor, kararda düşük cümleler, kopyala-yapıştır ifadeler ve yanlış noktalama işaretleri bulunabiliyor. buna takılmayın, rakam istediğiniz gibiyse koyverin gitsin.

    23. 2017 yılı için 5.000 tl'ye kadar olan uyuşmazlıklarda komisyon kararı kesin olarak veriliyor. yani bir üst merciye itiraz edemiyorsunuz. ama eğer komisyon kararında hata olduğunu düşünüyorsanız mutlaka e posta yoluyla ve ıslak imzalı dilekçe ile başvuru yapın. tavzih kararı çıkarılma ihtimali bulunmakta.

    aklınıza takılan birşey olursa yeşillendirin demiştim yıllar önce ama hem olayın üzerinden 5 yıla yakın zaman geçti, unuttum hem de mevzuat ve uygulama değişiklikleri olmuş sanırım. cevap vermekte zorlanıyorum, sevgiler, saygılar...
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap