4 entry daha
  • norveç'teki vemork şelaleleri'nin yanında bulunan vemork ağır su tesisi nazi almanyası tarafından ele geçirilmişti.ingilizler başta olmak üzere müttefik cephesi,atom bombası üretmek için gereken ağır suyun kaynağını ele geçiren hitler'i durdurmanın yollarını aramışlardır.bu sebeple birleşik operasyon karargahı 1942 yılında norveç'e bir ekip gönderip tesiste sabotaj gerçekleştirmek istemiştir.ilk girişim tesise dahi ulaşamadan hüsranla sonuçlansa da birkaç ay sonra ikinci ekip tekrar tesise saldırı düzenlemiş,27 şubat 1943 tarihinde tesisin bodrumundaki ağır su tüpleri imha edilmiş ve depolardaki sular kullanılamaz hale gelmiştir.

    fakat almanlar 6 ay sonra tesisi eskisinden daha fazla ağır su üretebilecek şekilde tamir etmiştir.

    16 kasım 1943 tarihinde amerikan hava kuvvetleri 460 uçakla tesisi bombardımana tutmuş,fakat tesis ancak ufak hasarlar almıştır ve bodrumdaki tüpler hiçbir şekilde zarar görmemiştir.son saldırı üzerine adolf hitler tesisin mevcut suyla beraber berlin'e taşınmasını emretmiştir.

    ağır su depolarını taşıyan gemi knut haukelid isimli bir direnişçi tarafından bir gün öncesinden dinamitlerle donatılmış,ve geminin içindeki ağır suyla beraber batması sonucu almanların atom bombası savaşı mağlubiyetle sonuçlanmıştır.

    bu konu gerçekten 2. dünya savaşı'nın pek dikkate alınmayan fakat bugün yaşadığımız dünyanın seyrini belirleyen konudur.diyebiliriz ki atom bombası gibi bir gücü elinde bulunduran adolf hitler gibi bir manyaktan bizi kurtaran,norveçli direnişçilerdir.

    atakan büyükdağ hesaplaşma adlı kitabında ayrıntısına kadar ağır su savaşını işlemiştir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap