1 entry daha
  • politika, kültür ve güncel olayların işlendiği haftalık muhafazakar bir dergi. oldukça köklü bir ingiliz dergisidir. ilk sayısı 1828 yılında yayınlandı.

    bu haftaki sayısında ingiltere özelinde "declinism" ele alınmış. declinisim, periodik bir korku; ülkenin önceki başarılı ve güçlü dönemlerine oranla gerilemeye başladığı korkusu. ahlaki, politik ve ekonomik çöküntünün yaşandığı sendromu.

    yazar (robert tombs) ingilizlerin bunu ilk kez 1880'lerde, yani almanların sanayi üretimindeki başarısının ingilizler tarafından hissedilmeye başlandığında yaşandığını söylüyor. ikincisi 1960'larda ve 70'lerde ekonomik kaygılar ve sömürge kolonilerinden çekilmeyle yaşanıyor. bugün ise brexit'le yeniden ortaya çıktığı düşünülüyor.

    ancak yazar şöyle bitiriyor: ingiltere'de işsizlik oranı komşularına göre düşük düzeyde. suç oranı da öyle. eğitim ve okullar gelişiyor. evet problemler var. ancak yalnızca zaafları görmek ve düşüş sendromunun bir parçası olarak onlara tanı koymaya çalışmak, bozulmuş bir dünya görüşüne sahip olmamıza neden olacak.

    declinism, ingiltere gibi bir ülkede tartışılsa da bizim gibi bir ülkede söz konusu dahi değil. zira ülke, ne önceki dönemlerde ne de şimdi güçlü.

    https://www.spectator.co.uk/…h-of-britains-decline/
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap