3 entry daha
  • zümre zade ahmet şakir..

    beyaz şeritli istiklal madalyası sahibi, kendi devri için yüksek teknoloji gerektiren harp malzemelerini tasarlayıp üreten ve bunların kullanım metotlarını geliştirip ilgili kuvvet komutanlıklarıyla paylaşan sanayici..

    bu gün ar-ge diyoruz ya hani.. milli diyoruz, %100 yerli falan diyoruz.. işte o yüksek perdeden konuşup yapmaktan çok bıdı bıdı ettiklerimizi 90 sene önce yapmış bu adam..

    1 yedek
    2yedek
    3yedek
    4yedek
    5yedek
    6yedek

    kendisi hakkında internette bulunabilecek bilgiler (köşe yazıları dahil) yüksek oranda kopyala-yapıştır varyasyonlarından ibaret..

    1925 yılında kurmuş olduğu "türk sanayii harbiye ve madeniye fabrikası"nın bulunduğu yeri güncel haritalar ve eski hava fotoğrafları üzerinden nokta atışıyla tespit etmeye çalıştım ama ne yazık ki beceremedim.. okuduklarımdan ve fotoğraflardan anladığım kadarıyla haliç'in sütlüce tarafında, karaağaç ismiyle anılan mevkide bulunuyor..

    sahaflara düşen antetli bir kağıtta adresi "haliç - karaağaç", telefon numarası "43214", telgraf adresi ise "istanbul-zümre" olarak verilmiş.. eskiden ne kadar basitmiş meğer istanbul'da yaşamak.. adresin sadeliğine bak *

    söz konusu fabrikanın yerini aşağı yukarı tespit için, rahmetli altan deliorman'ın şakir zümre ile ilgili bir anı yazısında fabrikadan; "sütlüce’nin bayırına yaslanan geniş bir arazi üzerinde" diye bahsettiğini not etmek gerek..

    7yedek

    silah üretemez hale getirilen fabrikası kapandıktan ve merhumun adı çoktan unutulduktan sonra meşhur ergenekon davası'ndaki bilirkişi raporlarında birden bire yeniden karşımıza çıkıyor "zümre zade" ismi.. tabii kimse ne bulduğunun pek de farkında değil gibi.. gömülü olduğu söylenen ve nasıl oluyorsa her yerden pıtırak bitmeye başlayan bombalar, roketler ve silahlar arasında, üzerinde şakir zümre'nin fabrika logosunu da taşıyan 1935 yılına ait bir tnt tahrip kalıbı sandığı bulunuyor.. artık hangi terk edilmiş cephanelik ambarından çıkarıp koydularsa oraya....

    https://www.haberler.com/…nlar-ayni-2639371-haberi/

    ---
    dibine ek olarak, yakın arkadaşı olan atatürk'ün bizzat kendisi ile hükümetler düşüren cinsten bir hatıratı üzerine yazılmış aşağıdaki soner yalçın yazısını eklemekte fayda var.. devlet-iş adamı ilişkilerinin (arada dostluk olsa bile) seviyesi ve bu ilişkilerde devletin ve devlet adamının pozisyonu gibi enteresan konularda ufuk açacak cinsten.. bazı yönetimsel konularda nerelerden nerelere gelmişiz.. (bkz: insan gerçekten hayret ediyor)

    http://www.sozcu.com.tr/…-rusvetle-imtihani-699076/

    en son olarak da; semboller genellikle takıntılı olduğum nesneler olduğu için firmasının logosunu ekleyip kenara çekiliverelim:

    8yedek

    ---
    düzeltme 1: hatalı bilgi içerdiği fark edilen bir cümle kaldırıldı..
    düzeltme 2: ne yazık ki bir haber linki uçmuş, o yüzden her ihtimale karşı resimlerin yedekleri alındı..
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap