3 entry daha
  • bir eylemi gerçekleştirmeden önce bunu iyi niyetle, o eylem salt iyi olduğu için gerçekleştirmektir. iyi niyet ahlakı diye de bilinir. immanuel kant ortaya çıkarmıştır. ödev; yapmayı, yerine getirmeyi kendi isteğimizle üstlendiğimiz, sorumluluğunu üzerimize aldığımız bir buyruktur. bir insan ödev ahlakını benimsediği vakit, koşullu buyruk değildir. belli bir amaç gütmez eylemlerinde. ayrıca acıma, merhamet gibi duyguların rol aldığı eylemlerin ahlaka karıştırılmaması gerektiğini düşünmüştür.

    kant'ın örneği:

    kapınıza genç bir adamın geldiğini düşünün. yara bere içinde bir adam. ona yardım edip ambulansı çağırıp yapmanız gerektiğini yaptığınızda ona yalnızca üzüldüğünüz için bu yardımı yapıyorsanız bu ahlaki bir eylem olmazdı. kant'a göre ne yaptığınız değil neden yaptığınız önemlidir. kant'a göre genç adama bunun ödeviniz olduğunu bildiğiniz için yardım ederseniz, o zaman bu ahlaki bir eylemdir. bu doğru olan şeydir, çünkü aynı durumda kalan herkes böyle yapmalıdır.

    genç adama üzülen ve bu yüzden onay yardım eden bir kişinin ahlaki davranmadığı fikri saçma gelse de bu eylemi sadece nasıl hissettiğinize dayanarak yapıyor oluşunuz bunu iyi bir eylem olmaktan çıkartır.

    tüm yalanların ahlaka aykırı olması, ya herkes öyle yapsaydı, başkalarını aldatma maksimi gibi konuları üzerine uzun örnekler verilebilir.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap