5 entry daha
  • bir baska onemli nokta da hem genel anlamda ocdm'in, hem de onun alt kolu olan ofdm'in, otdm denen bir teknolijiyle hep ayni andan kullaniliyor olusudur.

    otdm, orthogonal time division multiplexing demektir. hatirlayalim, ofdmde, belli bir surede, bircok dalgayi ustuste yolluyorduk. diyelim ki bu sure 5 microsaniye olsun. bir sonraki 5 microsaniyede sonraki bitleri yollayacagiz. otdm ise diyor ki, bu ikinci zaman araliginda yolladigin sinyalde, oncekilerle karismamali yoksa arkaarkaya hizli bicimde iletisim kuramayiz.

    hatta daha da cosuyor ve soyle buyuruyor otdm: ulan bu dalgalari oyle bir sec ki, ben ikinci sinyalimi 5. microsaniyede degil de, 3. de gondermeye baslayayim, ama yine de bu iki sinyal birbirine karismasin.

    yaaa, boyle cevval adamlardir bu telekomunikasyon muhendisleri. yani hem nihai sinyaller karismayacak, hem de onlari olusturan ve her biri cesitli sayida bit tasiyan basit sinyaller birbirleriyle (hem kendi toplam sinyallerinin icindeki alt-sinyallerle, hem de sonraki nihai sinyalin ogeleriyle) karismayacak. boylece hizimiz, sirf ofdm'e kiyasla, 5/3 oraninda artmis olacak.

    goruldugu uzere butun numara, bir suru matematiksel formul cozup, bu sartlari yerine getirecek guzel ve basit alt-sinyaller bulmak ve bunlara uygun sekilde bitleri kodlamaktir. [yine pratikte kullanilmayan ama anlamasi basit bir ornekle, +5 ise 1, -5 ise 0 gibi.]

    ben aptal degilim makine muhendisiyim diyorsaniz, ornegin ilk nihai sinyalimizi 10 tane basit sinyal olustursun. bunlardan diyelim ikincisini, daha onceden anlattigim gibi, korelasyon yoluyla aradan cekip cikardik. simdi bu sinyal, bitlerini kodlamak icin binary phase shift keyingi kullaniyor olsun. bu demektir ki, eger bu alt-sinyalin fazi -180se (yani sinusoid dalga boyunun yarisi kadar kaymissa, veya daha kolay anlamak icin bilmemkac mikrosaniye gec baslamissa) tasidigi bit 1, kaymamissa 0'dir. hatta eger sisteminize guveniyorsaniz ve ortamda cok noise yoksa, fazlari cesitlendirebilirsiniz. yani 0 ise 000 gonderilmistir, 45 ise 001, 90 ise 010 ve boyle giderekten 315 ise 111'dir. sonucta 360 dereceye gelmis olduk, bundan sonrasi basa sarip 000'a doner. boylece bir alt-sinyalde 3 bit yollamis oluruz (buna da 8psk denir). bu da 10 sinyalde 30 bit demek. bir de bunlari otdmle ustuste bindiriyoruz, ve 5/3'ten 50 bitlik bir hiz elde ediyoruz. 5 microsaniyede 50 bit de, saniyede 10 megabit eder.

    "hayat ne ilginc, matematik, elektromanyetik filan..."
    -marcus aurelius
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap