1 entry daha
  • hubble kanunu, fiziksel evrenbilimde gözlemsel astronomi için kullanılan bir kanundur. bu kanunu edwin hubble buldu. ona göre:

    (1) uzayın derinliklerinde (galaksiler arası uzayda) gözlemlenen tüm cisimlerde dünyaya ve birbirlerine karşı bir doppler etkisi bulunur.

    (2) kızıla kayma olabilmesi için yıldızların dünyadan uzaklaşmaları gerekir. bu uzaklaşma sonucunda genişleme olabilceği görüldü. böylece uzayın metrik genişlemesine hubble sabiti adı verildi. hubble sabitinin değeri megaparsek başına 3, 26 milyon ışık yılıdır. ayrıca hubble uzay teleskobuna adı verilmiştir.

    == hubble sabiti == galaksileri gözlemleyen edwin hubble, onların ışıklarının kırmızıya kayma oranlarından hızlarını ve dünyaya olan uzaklıklarını hesaplamıştır, ve bu hızların uzaklıklarına oranının hep sabit olduğunu görmüştür. işte bu sabit hubble sabitidir.

    === sonuçları === bu oranın sabitliğinden yola çıkılarak evrenin homojen olduğu ve genişlediği, çünkü ancak homojense sabit bir genişleme oranı olduğu modeli ortaya atılmıştır. bugün bu tez büyük ölçüde bilim adamlarınca kabul edilen evren modelidir.

    ayrıca (bkz: evrenin genişlemesi)
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap