7 entry daha
  • bir kırmızı cüce yıldızın sisteminde bulunan gezegenlerin yaşanabilirliği bilim dünyasında tartışma konusudur.

    çok fazla olmalarına ve uzun ömürlerine rağmen, kırmızı cücelerin etrafındaki gezegenlerde hayatı zorlaştıracak bir çok faktör vardır. ilk olarak bir kırmızı cücenin gezegenleri, kırmızı cüce ile aralarında kütleçekim kilidi olacak kadar yıldıza yakındır. (bkz: kütleçekim kilidi) bu da sistemdeki gezegenlerin, bir tarafının sürekli aydınlıkken diğer tarafının sürekli karanlık olmasına yol açacaktır. bu durum gezegenlerin iki tarafında aşırı sıcaklık değişimleri yaratabilir. bu durum dünya benzeri yaşam şekillerinin oluşmasına engel olacaktır. bu tür kütle çekim kilidine yakalanmış gezegenlerin atmosferlerinde de problemler kaçınılmazdır. sürekli gece olan bölge, atmosferi donduracak, bu durum sürekli aydınlık olan bölgenin, çıplak ve kuru olmasına yol açacaktır.

    öte yandan yeni teoriler, kalın bir atmosferin ya da okyanus sistemine sahip olmanın ısıyı gezegende dağıtabileceğini ve iki tarafının da sıcaklıklarının benzer olabileceğini öngörmektedir. bu sistemde, jüpiter benzeri bir gaz devinin uydusunda yaşam için daha elverişli şartlar olabileceğine dair de teoriler vardır. uydu, gezegenine kütleçekim kilidiyle kitlendiği için yıldızın kütleçekim kilidinden kurtulacak ve yörüngesindeki bir turu ısıyı daha eşit şekilde dağıtacaktır.

    ikinci olarak, kırmızı cüceler, elektromanyetik enerjilerinin büyük bir kısmını kızılötesi ışık olarak yayarlar. dünya'da bitkiler enerjilerinin çoğunu görünür spektrumla sağlarlar. aynı zamanda kırmızı cücelerin enerji çıkışlarındaki büyük dalgalanmalar, olası yaşam şekillerine zarar verecektir. bazı zamanlar aylar boyunca ışımaları %40 oranında azalırken, bazı zamanlar da parlaklıklarını bir iki dakika içinde iki katına çıkaran ışımalar yaparlar. bazı teorilere göre, yıldıza daha yakın olan gezegenler bu enerji dalgalanmalarına karşı atmosferlerini koruyabilirler. ama bu konu da tartışmalıdır.

    kısacası şu an için, kırmızı cücelerdeki yaşam olasılığı konusu tartışmalıdır. mevcut veriler tam bir yanıt veremese de bazı öngörülerde bulunulabilir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap