3 entry daha
  • 1. dünya savaşı sonrasında yapılan mondros ateşkes antlaşmasından hemen sonra işgal edilen topraklarımız arasında yer almaktadır. diğer işgal edilen yerlerin aksine bu işgallere karşı ilk direniş -o dönemde adana kazasına günümüzda hatay'a bağlı olan - dörtyolda cereyan etmiştir. hatay türklerin anadoluya ilk girdikleri kapılardan biri olma hüviyetinin yanında anadolunun da orta doğuya açıldığı kapı niteliği taşımaktadır. nihayetinde iskenderun körfezi koca coğrafyada tek doğal körfez olma özelliği taşımaktadır. hatay çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin harmanlamayı başararak kuşaktan kuşağa aktararak günümüze medeniyetler şehri olarak bahsi geçen bir il olarak kendini taşımıştır.

    büyük iskender impatorluğu hüküm sürdüğü sırada iskenderiye'den sonra en gelişmiş kültür kenti olması,yer yüzünde ışıklandırılan ilk caddenin(günümüzde kurtuluş caddesi olarak geçer) bu ilde olması, habib-i neccar(12 havariden biridir) cami ve türbesinin aynı adla anılan dağın eteğinde bulunması, dahası ilk hıristiyan kilisilerinden olan saint pierre kilisesinin de bu dağın eteğinde hatta derinliklerinde yer alması hatayın kültürel zenginlik mirasının ve hoşgörüsünü anlatacak bir çalışmanın fragmanı dahi olamacayak kadar zayıftır.

    kurtuluş savaşı sonrasında yeni kurduğumuz türkiye cumhuriyetimizin o dönemdeki siyasi-askeri-ekonomik koşulları sebebiyle fransızlar mandasındaki suriyeye bağlı olmasına göz yumulmuşsada. yerel nüfusun ve kültürün türk olduğu konusunda türkiye cumhuriyetinin ısrarlarıyla fransız mandasına bağlı suriyeye bağlı olan özerk bir kaza olarak sıfatlandırılmaya başlamıştır. gazi mustafa kemal'in hatay benim şahsi meselemdir. diyerek son nefesini verince kadar devam eden süreçte hatayla ilgili çalışmış çabalamıştır. hatay özerklik sıfatını bir kenara bırakmış artık devlet olmuş. kullandığı anayasa aynen türkiye cumhuriyeti devleti anayasası olmuş, bayrağı türkiye cumhuriyeti devletinin bayrağından tek bir farkla aynı olmuştur. o dönemde avrupada artan hitler nazisi tehdidi sebebiyle avrupa güç sahibi devletler bu bölgenden kısmi olarak el etek çekmek durumunda kalmasına da bağlı olarak, hatay bağımsız devleti merkezi antakya da yer alan hatay devlet meclisinde ana vatana katılma konusunda oylama yapar.
    karar oy birliği ile alınır. 46 vekil vardı bildiğim kadarıyla. 46 vekil onlarca farklı kültür. türk-arap-ermeni- bildiğim ırklar, müslüman-hrıistiyan-yahudi-sünni-süryani-alevi vs vs din ve mezhepler şeklinde farklılıklara sahip olan o mecliste 46 oyun 46 'sı da ana vatana katılıp , vuslata erişme şeklinde kullanılmıştır.

    bonus
    ek: https://www.youtube.com/watch?v=kwbwegawe-a
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap