7 entry daha
  • kadın gonadal sisteminin fizyolojik koşullarda 28-35 günde bir tekrarlanması beklenen döngüsü.

    menstrual siklus temelde 2 komponente ayrılır ; ovaryan siklus ve uterin siklus diye yani kabaca yumurtalık ve rahimin geçirdiği döngü olarak.

    ovaryan siklus da kendi içerisinde foliküler ve luteal faz olmak üzere ikiye ayrılır.

    -foliküler faz yaklaşık 10-14 gün sürer ve hormanların da etkisiyle ovule olacak preovulatuar folliküle kadar gelişimi ifade eder.bu faz da kendi içerisinde 4 basamağa ayrılır.

    1. primordial folikül
    2.preantral follikül
    3.antral follikül
    4.preovulatuar follikül

    bu basamakların ayrıntıları hem çok detay olduğundan hem de fazla hatırlayamadığımdan bahsedemiyorum fakat önemli olan detay preantral follikül basamağında oositin etrafı glikoprotein yapıdaki bir membranla çevrilir. (bkz: zona pellusida) bu membran oositin birden fazla sperm tarafından döllenmesini önler.

    -ovulasyon aşamasında ise yaklaşık 2 gün belli bir seviyenin üzerinde kalan östrojen yükseliği lh (bkz: luteinizan hormon) tetiğini çekip ovulasyon sürecini başlatır.

    -luteal fazda ise follikülün yırtılması ve oositin atılmasından sonra lh etkisi ile (bkz: korpus luteum) oluşur. oluşan korpus luteumun fonksiyonunun devam edebilmesi lh üretiminin sürmesine bağlıdır. luteal fazın 10-12. gününde korpus luteum lh reseptörlerini kaybetmeye başlar ve gebelik oluşmadığı takdirde siklusun 24. gününde gerileyerek korpus albikans adını alır fakat gebelik oluşursa trofoblastlardan salınan hcg (bkz: insan koryonik gonadotroponin) lh etkisini taklit ederek korpus luteumu progesteron salgılamak üzere sürekli uyarır bu da gebeliğin devamını sağlar.

    uterin siklus ise proliferatif ve sekretuar faz olmak üzere ikiye ayrılır.

    -proliferatif fazda dökülen rahim fonksiyonel dokusunun tekrardan gelişmesidir. fonksiyonel dememin sebebi bu dokunun altında sabit bir bazal doku bulunmasıdır.

    -sekretuar fazda ise korpus luteumdan salgılanan progesteron mitoz ve dna sentezini azaltır fakat bir yandan da proteinden zengin bir salgı ile rahim içini doldurarak (bkz: blastokist) in yerleşebileceği bir ortam oluşturur.

    son olarak siklus ile alakalı yardımcı bir görsel bırakıyorum.

    (bkz: siklus görseli)

    edit:imla
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap