12 entry daha
  • sümerlerde aşkın ve yağmurun tanrıçası. ay tanrıçası nanna nın kızıdır. yunanlılarda afrodit olarak görünmüştür. sümerlerin ve bereket sembolüdür. çoban tanrısı dumuzi ile evlenmiştir ve sümerler bu evliliğin onlara bereket getirdiğine inanmışlardır. inanna'nın dumuzi ile evliliğini anlatan sümer tabletlerinin yağmadan korunmuş olan kısmı hala türkiye'dedir. sümerlerin bereket kavramına bu kadar düşkün olmalarının nedeni cinsel güç ile toprağın ve hayvanların verimini birbirinden ayrılmaz görmelerindendir.

    sümerolog muazzez ilmiye çığ ın kitabında anlattığı gibi yarı erotik, oldukça etkileyici bir evlilik töreni hikayesi vardır. hikayede, inanna adına toplanan hurmalardan, cinsel organının "sürülmemiş toprağa" benzetilmesine kadar karşımıza tek tanrılı dinler de çıkmış semboller vardır. hikayeye göre inanna "yatağı hazırlayıp bekledi" ve dumuzi "dil oyunlarıyla elli kez yaptı". (bkz: oha) inanna daha sonra yeraltına iner ve olaylar gelişir.

    hikayenin bölümleri şöyledir:

    1) tanrıça'nın dumuzi'yi koca olarak seçmesi.
    2) evlenmeleri.
    3) tanrıça'nın yeraltına gitmesi.
    4) tanrıça'nın yeraltından kurtulup yerine kocası dumuzi'yi göndermesi.
    5) kocasını baştan çıkaran kızın öldürülmesi.
    6) dumuzi'nin yeraltından kaçması.
    7) dumuzi'nin rüyası.
    8) dumuzi'nin tekrar yeraltına götürülmesi.
    9) dumuzi'nin kız kardeşi tanrıça geştinanna'nın, kardeşi yerine yarım yıl yeraltında kalmayı kabul ederek, dumuzi'yi yarım yıl için kurtarması.
    10) her ilkbaharda yeraltından çıkan dumuzi ile inanna'nın birleşmesi.
    11) bu birleşmenin, ülkenin kralı ile yüksek düzeyde bir rahibenin evlenmesiyle sembolize edilmesi ve bununla başlayan yeni yıl için kutlama şenlikleri.
44 entry daha
hesabın var mı? giriş yap