5 entry daha
  • mühendislik terimi olarak kullanılanı stabilite şeklinde de adlandırılan kavram. basitçe bir tas ve bir bilye sistemi ile ifade edilebilir. ters çevrilmiş tasın üzerinde duran bilyeye hafifçe dokunulsa bile aşağı yuvarlanacaktır. bu, kararlılık sınırındaki bir sisteme örnektir. kontrol altındaki veya kontrol dışı en ufak bir dış etken sistemin kararlılığını* bozacaktır. burada kontrol edilebilen dış etken** parmağın hareketi*, kontrol edilemeyen dış etken** ise söz gelimi rüzgardır.**

    bu sefer bilyeyi tasın içine koyalım. bilyeye ne kadar fiske vurulursa vurulsun tas çeperinde belli bir miktar yükseldikten sonra eski konumuna, yani tasın dibine geri gelecektir. yani “kararlı” olan bu sistem her türlü* dış etkene karşı kendi konumunu koruyabilmektedir. eğer bilyeyi tastan dışarı çıkarmak isteniyorsa büyük bir kuvvetle fiske vurulmalıdır; bu kuvvet ters çevrilmiş tasın tepesindeki bilye için uygulanması gerekenden misliyle fazladır.

    aslında mühendislik terimi olmayan, karakterle ilgili kararlılığın da tanımı çok da farklı olmasa gerek. hayattaki kontrol edilemeyen dış etkilerin*, söz gelimi hayal kırıklıklarının, ayrılıkların, üzüntülerin vesairenin "bozucu" etkilerini kısa sürede atlatıp yine eski durumuna dönebilen insan, kararlı bir duruşa sahiptir denebilir bence. ancak en ufak bir engelde, hayal kırıklığında veya olumsuzlukta yelkenleri suya indiren, kendini olayların akışına bırakan insan kararsızdır, dengesizdir, güvenilmezdir.
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap