7 entry daha
  • cumhuriyet halk partisi’nin içinden yeni bir siyasi parti doğmasına yol açan ilk kıvılcımlardan birisidir.

    7 haziran 1945 tarihinde izmir milletvekili celal bayar, içel milletvekili refik koraltan, kars milletvekili fuat köprülü ve aydın milletvekili adnan menderes imzasıyla dörtlü takrir olarak anılan metin cumhuriyet halk partisi meclis grubu başkanlığına verildi. takrir verme fikri adnan menderes ve fuat köprülü tarafından gündeme getirilmiştir. refik koraltan ve celal bayar ise bu teklife destek vermiştir.

    takrirde artık savaşın bittiğine ve köylülerle aydınların demokrasiye hazır hale geldiği vurgulanmaktaydı. bunun için chp’nin program ve tüzüğünde çeşitli düzenlemelerin yapılması talep ediliyordu. ayrıca takririn mecliste tartışmaya açılması isteniyordu. chp yönetimi, takrircilerin bu hamlesine karşılık olarak bu tarz ıslahat isteyenlerin, zaten partiden ayrılmayı kafasında kararlaştırmış kimseler olduğu vurguladı. ismet inönü’nün bu konudaki tavrı netti: “…bunu parti içinde yapmasınlar. çıksınlar, karşımıza geçsinler teşkilatlarını kursunlar ve ayrı parti olarak mücadeleye girsinler.” ismet inönü’nün bu tavrı, dörtlü takriri yayınlayan kişilerin chp’de barındırılmayacağını göstermekteydi.

    12 haziran 1945 tarihinde kapalı oturumda takrir görüşmeleri yapıldı. yapılan görüşmeler sırasında, takrir metnine imza atan chp’lilerin dışındaki herkes takririn red edilmesini istedi. basına yapılan açıklamada verilen takririn görüşülme yerinin meclis değil, kurultay olması gerektiği vurgulandı. dörtlü takrire imza atan isimlerden celal bayar ismet paşa’ya muhalefet yapmanın adamı ipe bile götürebileceğini söylemekteydi.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap