63 entry daha
  • uzun uzun tanimina gerek yok; felsefe tabii ki insanin kendine yakisani giymesidir. bununla beraber merak duymasidir, bu kadar basit. bu merak esnasinda iki soru merkezi oneme sahiptir. bunlardan ilki "var olan herneyse dogasi nedir"dir ve ontoloji dali tarafindan incelenir. ikincisi ise "eger bilebilirsek nasil bilebiliriz"dir epistemolojinin alanina girer. diger butun sorular ve felsefi akimlar bunlara indirgenebilir.

    butun felsefi sorunlarin incelenmesi esnasinda zorunlu olan ortak kosul, aklin one cikartilmasidir. felsefenin din ve sanattan farki budur ve bu fark ozellikle batidaki felsefe anlayisinda, genel olarak, daha belirgindir. daha cok ortak noktasi oldugu bilimden ayrildigi nokta ise, bilimin deney ve gozlemle sonuca ulasilabilecek sorulara cevap aramasidir. elbette aradaki cizgi epey bulaniktir ve kim kimden dogmustur, en son kim koymustur gibi sorularin onemi yoktur. aklimizi kullanarak evrene iliskin sorular sormaya basladigimiz anda felsefe baslar ve bunu da ilk becerenler ege denizi cevresinde yasayan insanlar olmuslar.

    bu surecin devami icin, ozellikle bati felsefesi tarihiyle ilgileniyorsaniz, ustume vazife olmayaraktan bildigim kadariyla sozlukte bu konudaki ilk tematik calismaya girmis bulunuyorum.(bkz: felsefenin oykusu)
1190 entry daha
hesabın var mı? giriş yap